Rodzina :D
Kontakt:
Awatar użytkownika
Znalazca

Post autor: NEVIL »

Oddać, nie oddać ? Jak myślicie ? Bo jak trzeba będzie jeszcze fiskusowi zapłacić podatek od żądanego ,,znaleźnego", to warto się zastanowić ;-) Lepiej chyba skontaktować się z właścicielem i domagać się 10%, albo nic. Zwyczajna ludzka uczciwość. Każdemu może się taki przypadek zdarzyć.
========================================================
Oddalibyście 1,8 tys. zł? On znalazł i oddał policji
Obrazek

34-letni mieszkaniec Polkowic znalazł na ulicy portfel, w którym gotówką było 1800 zł. Oprócz pieniędzy były tam też dokumenty i karty kredytowe. Znalazca wszystko przyniósł na polkowicką komendę.

34-latek znalazł portfel w czwartek w nocy i od razu zgłosił się na policję. Nie skusiły go ani karty bankomatowe, ani czysta gotówka.

Portfel z zawartością trafił już do właściciela, 49-letniego mieszkańca Wielkopolski.

Co myślicie o postawie znalazcy?

żródło: http://wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,3575 ... z29AsBrq00
Obrazek
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: enbloc »

Postawa właściwa, ale nie wszystkie takie sprawy szczęśliwie się kończą.
Znajomy znalazł saszetkę z dokumentami, adres właściciela był w środku, więc z dobrego serca odniósł właścicielowi licząc na nagrodę. Właściciel się ucieszył ale... stwierdził, że w środku było 1500 zł i zaczął się problem. Właściciel wcześniej zgłosił zgubę na policje, a znalazca był jedyną udowodniną osobą jaka miała kontakt z saszetką po zgubieniu, do tego fakt zaglądania do środka po namiary właściciela. Sprawa została umorzona z powodu braku dalszych dowodów ale uczciwy znalazca nie został uniewinniony z zarzutu przywłaszczenia. Czeka na sprawę sądową o oczyszczenie z zarzucanego mu czynu, musi udowodnić że ktoś inny znalazł przed nim saszetkę.

Czyli być uczciwym czy rozsądnym ?
Kontakt:
Awatar użytkownika

enbloc, ciekawy przykład podałeś, dający asumpt do przemyśleń. I na końcu zadałeś pytanie - ,,Czy warto być uczciwym, czy rozsądnym ? "
W podanym przez Ciebie przykładzie zastanawia mnie, na jakiej podstawie policja przyjęła wiadomośc, że w zgubonej saszetce było 1500 zł. Z tego co napisałeś można wnioskować, że na podstawie oświadczenia osoby poszkodowanej. Ale czy w tej saszetce rzeczywiście przed jej zgubieniem znajdowała się taka kwota to ,, sam diabeł wie...;-). Ale policja wie, bo dała wiarę poszkodowanemu. A gdyby powiedział, że w saszetce było 5000 zł, to też by mu uwierzono, a nie znalazcy, który potwierdził, że znalazł saszetkę tylko z kwotą 1500 zł ?
Wydaje mi się, że gdyby Twój znajomy chciał wziąć jakąś kwotę z tej znalezionej saszetki, to wziąłby całość i nie zgłaszał faktu znalezienia saszetki na policji.
Podsumowując uważam, że biurokracja i głupota naszej policji jest wszechobecna... :-)
Obrazek
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: enbloc »

Samo życie. Logika a prawo to pojęcia nie związane ze sobą. Poszkodowany złożył zeznania i jednocześnie oświadczenie o zawartości saszetki. Czy tam coś było czy nie - to wie tylko poszkodowany. Zeznania znajomego były podobne do Twoich powyższych argumentów, dlatego sprawę umorzono, ale kolega chce uniewinnienia z postawionego zarzutu a to może tylko sąd, dlatego zdecydował się na ten krok. Być może ktoś tutaj źle wypełnił papierki lub był nadgorliwy i oskarżenie choć bezpodstawne w papierach zostało.
Kontakt:
Awatar użytkownika

Komentarz internauty:
julka31

Po pierwsze Pani Kasia powinna otrzymac 10% znależnego a po drugie należy jej sie premia od Pana Dyrektora pks

==============================

Oddała portfel pełen pieniędzy
Po jednym z wieczornych kursów jak zwykle sprzątała swój autobus. W szczelinie między siedzeniem a ścianą znalazła portfel wypełniony pieniędzmi. Bez chwili zastanowienia zwróciła, wartą ponad 2,5 tys. zł, zgubę właścicielowi. – Jesteśmy dumni z naszej pracownicy. To, co zrobiła pani Kasia, jest bardzo budujące – przyznaje prezes PKS, Kazimierz Ziółkowski.

Katarzyna Choroszczak pracuje w lubińskim PKS od ponad trzech lat. – 19 marca jak zwykle przyszłam do pracy. Wieczorem jechałam autobusem linii nr 7 z Ustronia na Przylesie. Po zakończonym kursie zawsze obchodzimy swoje autobusy, żeby sprawdzić, czy jest czysto. Podczas obchodu, na jednym z przednich siedzeń, znalazłam męski portfel – opowiada kobieta.

W takich sytuacjach kierowcy przekazują znalezione w autobusie rzeczy do dyspozytora. Pani Kasia potraktowała jednak całą sprawę bardzo osobiście. Lubinianka od razu sprawdziła, czy w środku są dokumenty. – Były. Jednak oprócz nich znalazłam także ponad 2,5 tys. zł. Byłam w szoku. W końcu kto wozi przy sobie tyle pieniędzy? Moją uwagę zwróciło także zdjęcie małego dziecka. Sama jestem mamą, więc zrobiło mi się strasznie szkoda właściciela portfela. Skończyłam już zmianę, więc pojechałam pod adres z dowodu osobistego – relacjonuje kierowca PKS.
Obrazek
Właścicielem zguby okazał się pan Józef, którego pani Kasia niestety nie miała okazji poznać. – Drzwi otworzyła bowiem żona mężczyzny, która rzuciła mi się ze łzami w oczach na szyję. Jednak zanim oddałam kobiecie portfel, zadałam kilka pytań odnośnie jego zawartości. Na wszystkie odpowiedziała prawidłowo, co utwierdziło mnie w przekonaniu, że zguba znalazła się w dobrych rękach – tłumaczy z uśmiechem lubinianka.

Jak przyznaje prezes PKS, lubinianie dość często gubią rzeczy w autobusach. – Jednak pamiętajmy, że nie zawsze kierowca ma okazję zachować się tak wzorowo, jak zrobiła to pani Kasia. Przeważnie, zanim autobus dojedzie do celu i kierowca zrobi obchód, dana rzecz może zostać już znaleziona przez osobę trzecią, która ją sobie przywłaszczy – zauważa Kazimierz Ziółkowski.

źródło: http://www.lubin.pl/aktualnosci,24716,o ... iedzy.html
Obrazek
odpowiedz

Informacje

0 użytkowników  »  1 gość

Moderatorzy

NEVIL, ModTEAM