Rodzina :D
Kontakt:
Awatar użytkownika
zmieleni.pl

Post autor: NEVIL »

Czytaj : http://forum.lubin.pl/viewtopic.php?t=6 ... &start=120
====================================
Propagują ideę Pawła Kukiza

25.09.2012. Radio Elka

Zmieleni.pl - inicjatywa zapoczątkowana przez Pawła Kukiza – znalazła zwolenników w Lubinie. Muzyk promuje jednomandatowe okręgi wyborcze i zbiera podpisy pod petycją w sprawie zmiany ordynacji wyborczej. W akcję włączyli się też lubinianie.

W Lubinie akcję wspiera Fundacja Sapere Aude. Jej członkowie zachęcają mieszkańców miasta i całego Zagłębia Miedziowego do złożenia podpisów. - Jednomandatowe okręgi to najprostszy i najlepszy system wyborczy, jaki może funkcjonować w państwie demokratycznym. Trudno wyobrazić sobie bardziej naturalną zasadę niż tę, kiedy wybory wygrywa osoba, która zebrała najwięcej głosów poparcia. W takiej sytuacji każdy będzie mógł zgłosić swoją kandydaturę i zostać posłem.Nie będzie potrzebna zgoda prezesa danej partii, by znaleźć się na jej liście wyborczej - przekonuje Piotr Wojtyczka, prezes fundacji.

Jednomandatowe okręgi wyborcze obowiązywały podczas ostatnich wyborów do senatu. Inicjatorzy akcji chcą, by podobne przepisy funkcjonowały także w czasie wybierania posłów i radnych. - Takie rozwiązanie pozwoli wyeliminować przypadkowych radnych, którzy trafili do rad tylko dlatego, że znaleźli się na odpowiednich listach, a nie mieli najwyższego poparcia mieszkańców. Identycznie jest z wyborami do sejmu, które wręcz produkują multum przypadkowych posłów. Oni są odpowiedzialni tylko przed prezesami partii, a nie swoimi wyborcami - mówi Kasper Nowak, radny powiatu lubińskiego, który koordynuje akcję w Lubinie.

Inicjatywę można poprzeć na stronie internetowej zmieleni.pl. Obecnie znajduje się tam lista ponad 90 tysięcy osób. Zbiórka podpisów pod petycją o zmianie prawa lub zorganizowaniu w tym temacie referendum ruszy prawdopodobnie w październiku. Natomiast w najbliższy piątek fundacja organizuje spotkanie informacyjne, podczas którego przybliży ideę jednomandatowych okręgów wyborczych. Rozpocznie się o godzinie 19.30 w lokalu Street 48. Jest też duża szansa, że do Lubina przyjedzie główny inicjator akcji - Paweł Kukiz. - Wiemy, że lista miast, które może odwiedzić Paweł Kukiz, jest długa. Będziemy jednak się starać, by przyjechał on także do Lubina. Podejrzewam, że może to być druga połowa października - przyznaje P. Wojtyczka.

Młodzi lubinianie wierzą, że zmieleni.pl będzie największą akcją obywatelską w Polsce od ponad dwudziestu lat. (mat)

źródło: http://miedziowe.pl/content/view/59386/78/
Obrazek
Kontakt:
Awatar użytkownika

Kukiz będzie przekonywał do JOW
19.02.2013. Radio Elka

Znany muzyk Paweł Kukiz, założyciel ruchu obywatelskiego Zmieleni.pl, przyjedzie do Lubina w najbliższy czwartek. Podczas dwóch spotkań z mieszkańcami będzie zachęcał do poparcia jednomandatowych okręgów wyborczych.

Od kilku miesięcy Zmieleni zbierają podpisy pod wnioskiem o referendum w sprawie zmiany ordynacji wyborczej. Ich zdaniem obecny system premiuje układy partyjne, dzięki czemu do sejmu dostają się niekompetentne osoby. Wprowadzenie jednomandatowych okręgów ma to zmienić. - Paweł Kukiz jest twarzą całej akcji. My od samego początku jesteśmy zaangażowani w tę inicjatywę. Zapraszamy więc na te spotkania. Ta wizyta będzie motorem napędowym do zbierania podpisów w Lubinie. Do tej pory była to właściwie tylko namiastka naszych działań. Zbieranie podpisów jest istotne, ale równie ważne jest edukowanie społeczeństwa w sprawie jednomandatowych okręgów wyborczych - mówią Piotr Wojtyczka z Fudacji Sapere Aude i Kasper Nowak, organizator spotkania.

Pierwotnie spotkanie z Pawłem Kukizem miało odbyć się jeszcze jesienią zeszłego roku. Jednak dwukrotnie było odwoływane. W najbliższy czwartek ostatecznie ma dojść do skutku. O godzinie 11.50 Kukiz będzie w Centrum Kultury Muza, potem o godzinie 17 spotka się z mieszkańcami w barze Luka. (mat)

źródło: http://forum.lubin.pl/posting.php?mode= ... a039995df0
Obrazek
Kontakt:
Awatar użytkownika

Zamienił Piersi na okręgi
Obrazek
Komuną oświeconą, partiokracją, systemem wodzowskim nazywa Paweł Kukiz obecny ustrój w Polsce. Z pasją opowiadał dziś lubinianom o jednomandatowych okręgach wyborczych i o swoim ruchu obywatelskim Zmieleni.pl. Ci, którzy nie mieli okazji spotkać się z nim w południe, mogą to jeszcze zrobić. O godzinie 17 będzie w barze Luka przy ulicy Paderewskiego 106.

– Moja determinacja wynika z tego, że kiedyś moja najstarsza córka powiedziała, że nie chce mieszkać w Polsce. Stwierdziła, że ta Polska, o której mówimy w domu, jest tylko w książkach. Ta obecna Polska nie daje szans – wyjaśnia były już lider zespołu Piersi powody swojego zaangażowania w promowanie jednomandatowych okręgów wyborczych, dodając jednocześnie, że jeżeli do końca roku nic się nie zmieni, jego działania nie przyniosą efektów, wycofa się.

Tego co mówił, zgromadzona w jednej z sal Muzy młodzież słuchała z zainteresowaniem, bo Kukiz nie owijał w bawełnę, mówił prosto i dosadnie, dzięki czemu spotkanie nie zamieniło się w nudny wykład.

– To co robię, nie jest działalnością polityczną, lecz obywatelską – podkreśla znany muzyk. – Miałem niejednokrotnie propozycję startowania w wyborach, ale odmówiłem. Jestem muzykiem. Nie jest to chęć pokazania się, bo jestem już spełniony. Chcę po prostu żyć w kraju, z którego nie będą chciały wyjeżdżać moje dzieci. Pozostanie przy obecnej ordynacji wyborczej oznacza dla Polski zgubę – dodaje. – JOW umożliwia kompromis i dyskusję, a system partyjny nie.

Paweł Kukiz jeździ po całej Polsce i spotyka się z ludźmi promując jednomandatowe okręgi wyborcze. Jego ruch społeczny Zmieleni.pl cały czas zbiera też podpisy poparcia za przeprowadzeniem referendum w sprawie wprowadzenia w kraju JOW.

– Nie ja zaczynałem tę akcję. Rozpoczęli ją Brytyjczycy w swoim państwie 200 lat temu. A w Polsce profesor Przystawa – dodaje Kukiz.

źródło: http://www.lubin.pl/aktualnosci,24236,z ... kregi.html
Obrazek
odpowiedz

Informacje

pita  »  1 gość

Moderatorzy

NEVIL, ModTEAM