Rodzina :D
Kontakt:
Awatar użytkownika
Budynek poczty cesarskiej

Post autor: NEVIL »

Czy w Lubinie nie potrafimy pieczołowicie dbać o zabytki? Mamy ich niewiele.
===========================================================

Zabytek się marnuje

25.11.2011. Radio Elka

Czy kolejny ważny, historyczny budynek pójdzie do piachu? - pyta w mailu mieszkaniec Lubina. Chodzi o zabytkową budowlę dawnej Poczty Cesarskiej. Informacje, które zawisły na bramach ostrzegają przed zawaleniem budowli. Czy ktoś zainteresuje się miejskim zabytkiem?

Ceglany budynek znajduje się między ulicą Bema a ulicą 1-go maja. Jest to teren prywatny. Jak udało nam się ustalić, obecny właściciel - PSS Społem - wystawił go na sprzedaż. Prezes zarządu PSS Społem w Lubinie, Mirosław Chabowski, dementuje pogłoski o wyburzeniu: - My tego nie wyburzamy. My chcemy ten teren sprzedać, bo skończyliśmy tam swoją działalność. Zabezpieczylismy teren. Wszystko zgodnie z przepisami. To już będzie problem przyszłego nabywcy, co z tym zrobi, jak zagospodaruje teren.
O komentarz w tej sprawie poprosiliśmy Urząd Ochrony Zabytków w Legnicy, ale kierownik delegatury stwierdził, że nie jest właścicielem tego budynku i odesłał nas do nadzoru budowalnego. Nadzór potwierdził, że na miesjcu była inspekcja, stwierdzono, że teren jest zabezpieczony zgodnie z przepisami i na tym rola nadzoru się kończy.

Budowla z charakterystyczną wieżyczką nie budzi także zainteresowania władz miejskich. Budynek Cesarskiej Poczty Konnej mógłby się stać atrakcją turystyczną - sugerują mieszkańcy miasta. Rzecznik prezydenta Lubina, Krzysztof Maj, nie pozostawia jednak złudzeń i pytany o to, czy miasto w jakikolwiek sposób zaangażuje się w ochronę tego zabytku, odpowiada jednym zdaniem: - Miasto nie ma w planach odkupienia od Społem budynków przy ul. 1-go maja.
Wszystko wskazuje na to, że los zabytku jest w rękach przyszłego nabywcy terenu.
(mon)

źródło : http://miedziowe.pl/content/view/53664/78/
Obrazek
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

Post autor: Bażant »

Na pewno są to bardzo ważne elementy ale jak dla mnie również niezwykle istotne jest to aby wiedzieć czym jest i kiedy warto jest skorzystać z opcji śledzenia przesyłki. Nawet całkiem niedawno o tym czytałem na stronie http://moj-biznes.com.pl/sledzenie-prze ... korzystac/ i myślę, że takie informacje dla wielu z nas mogą być bardzo cenne.
odpowiedz

Informacje

Bing [Bot]  »  1 gość

Moderatorzy

NEVIL, ModTEAM