Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak
Nienarodzone dzieci kłują w oczy

Post autor: tomi »

Dlaczego urzędnicy miejscy nie chcieli tej wystawy?

Od 7 listopada przy lubińskich kościołach: p.w. Św. Jana Bosko oraz p.w. Najświętszego Serca Pana Jezusa można oglądać wystawę antyaborcyjną „Wybierz życie”, na której ustawienie na terenach miejskich nie wyraził zgody Urząd Miasta w Lubinie.

Organizatorzy wystawy zapraszają na spotkanie z Panem Mariuszem Dzierżawskim z Fundacji PRO - Prawo do życia. Spotkanie odbędzie się 15 listopada (w poniedziałek) o godz. 17.00 w Salce Teatralnej przy Kościele pod wezwaniem Św. Jana Bosko w Lubinie.
źródło: http://lubin.miasta.pl/content/view/10686/1/
Po kilku tygodniach prób wystawa "Wybierz życie" została pokazana w Lubinie. Ogromne, wstrząsające zdjęcia ciał nienarodzonych dzieci, tuż po aborcji, zawisły na ogrodzeniach dwóch lubińskich kościołów.

Wystawa Wybierz życie - stop aborcji zorganizowana została przez Fundację Pro - Prawo do Życia, zdjęcia pokazywane była w wielu polskich miastach i wszędzie budziły kontrowersje. Jak zaznacza proboszcz Parafii Najświętszego Serca Pana Jezusa w Lubinie, ks. Jacek Falkowski, wierni reagują na nią bardzo dobrze i nikt jeszcze nie zgłosił zastrzeżeń: - Są wypowiedzi psychologów, że to nie jest nic strasznego, na nikogo to źle nie działa, nawet na dzieci. Dzieci czasem oglądają gorsze rzeczy, a to daje do zastanowienia, można zobaczyć co robi się z życiem ludzkim, że dziecko jest dzieckiem od poczęcia i ma prawo do życia.

Obrazek

Wystawa miała stanąć w Lubinie już w październiku, najpierw w Alei pod Platanami, później przy Wzgórzu Zamkowym, jednak fundacja nie otrzymała na to zgody.
Zdjęcia pokazano na ogrodzeniu kościoła Najświętszego Serca Pana Jezusa i kościoła pw. Jana Bosko. Będzie je można oglądać do 15 listopada.
źródło: http://miedziowe.pl//content/view/45440/78/

wiem, że temat "ciężki" ale...
co myślicie o takich wystawach?
powinny być pokazywane czy nie?
powinny być wydawane pozwolenia czy nie?
CARPE DIEM ET MEMENTO MORI
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Bywalec
Bywalec

Post autor: mancini »

Wystawy ok, ale np w galerii czy miejscu do takich wystaw przeznaczonych. I aby ludzie mieli wybór czy chcą to oglądać czy nie.

Na pewno nie na ogrodzeniu kościołów, jak coś to niech sobie księża to wieszają w kościele. Szczególnie ze wywiesili to na dwóch kościołach gdzie jest największy ruch pieszy.

Kolejna kwestia to ze mamy państwo świeckie i mamy wolność co do religii, ale to już chyba tylko z definicji. Aborcja powinna być legalna ( oczywiście przepisy powinny to wszystko regulować ) i kościołowi nic do tego.
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

Na pewno nie na ogrodzeniu kościołów, jak coś to niech sobie księża to wieszają w kościele. Szczególnie ze wywiesili to na dwóch kościołach gdzie jest największy ruch pieszy.

Kolejna kwestia to ze mamy państwo świeckie i mamy wolność co do religii, ale to już chyba tylko z definicji.
tak tylko prostując, organizatorem są osoby świeckie nie księża i nie widzę związku z państwem świeckim a wystawą o jakiejś części rzeczywistości, która nas otacza.

zdjęcie jest bardzo mocne chyba się tam wybiorę to zobaczyć bo trudno wyrobić sobie zdanie tylko na przekazie prasowym. Ciekawe czy to są dwie takie same ekspozycje w obu miejscach. Był ktoś i oglądał te wystawy?
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

Post autor: polar21 »

tomi pisze: co myślicie o takich wystawach?
powinny być pokazywane czy nie?
powinny być wydawane pozwolenia czy nie?
dzieki tomi za info. od dawna wiem o tej wystawie pokazywanej w roznych miastach. A o jej sile swiadczy to ze wielokrotnie zostala juz zniszczona – przez kogo? mozna sie tylko domyslac.

mancini pisze:Na pewno nie na ogrodzeniu kościołów, jak coś to niech sobie księża to wieszają w kościele. Szczególnie ze wywiesili to na dwóch kościołach gdzie jest największy ruch pieszy.
gdyby sie urzednicy miejscy zgodzili to nie musialby wisiec w kosciolach?
A poza tym – razie Cie to ze aborcja pokazana jest tu zgodnie z prawda a nie tak jak lobby prop-aborcyjne probuje wmawiac ze aborcja to zabieg medyczny?
mancini pisze:Kolejna kwestia to ze mamy państwo świeckie i mamy wolność co do religii, ale to już chyba tylko z definicji. Aborcja powinna być legalna ( oczywiście przepisy powinny to wszystko regulować ) i kościołowi nic do tego.
jak ja kocham ten argumnet przypierd...Kosciolowi za to ze nie popiera zabijania zycia.
tak sie akurat sklada ze istnieje cos takiego jak prawo naturalne i to ze akurat Kosciolowi jest do niego najblizej nie oznacza ze tylko Kosciol opowiada sie przeciw aborcji.

Parazfrazujac Cie - ani liberalom ani komuchom nic do tego by naruszac to co jest oczywiste.
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

hmm odwiedziłem stronkę którą powołują się organizatorzy a z niej na stronkę frondy i wiem troszkę więcej na temat tej wystawy i kulisów braku pozwolenia w Lubinie.
16 października w Lubinie (woj. dolnośląskie) miała pojawić się wystawa antyaborcyjna „Wybierz Życie!”. Miała, bo ostatecznie się nie pojawi. Dlaczego? Bezpośrednim powodem odmowy organizacji wystawy było... upublicznienie informacji o niej – informuje Ewa Kuźma, jej niedoszła organizatorka.

Chcąc zorganizować wystawę antyaborcyjną, Ewa Kuźma w pierwszej kolejności zwróciła się do Urzędu Miasta w Lubinie. Na pierwszą prośbę o zgodę kobieta otrzymała odpowiedź odmowną. Urzędnik powołał się na zapis ustawy o drogach publicznych (art. 39, ust. 1 pkt. 1), zgodnie z którym „zabronione jest lokalizowanie obiektów budowlanych, umieszczanie urządzeń, przedmiotów i materiałów nie związanych z potrzebami zarządzania drogami lub potrzebami ruchu drogowego”.

Jednak wskazany przez Kuźmę teren, na którym miałaby stanąć wystawa, czyli Aleja Pod Platanami, to droga zamknięta dla ruchu drogowego. Została zamieniona na deptak z drzewkami i ławkami. Co więcej, ustawiono tam wcześniej jedną wystawę o podobnych rozmiarach. - Na marginesie dodam, że obecnie w Alei pod Platanami stoi wystawa w formie czarnej rury o średnicy ok. 2 m i długości ok. 15 m. Tu Urząd Miasta nie miał problemu z art. 39 ustawy o drogach publicznych… - informuje Kuźma.

Katarzyna Szpyrka z Wydziału Infrastruktury Urzędu Miasta w Lubinie zapytana o to, dlaczego inna wystawa tam stanęła, a wystawa aborcyjna nie może, odpowiada, że to zarządca danej drogi ma prawo o tym decydować. - Decyzję podejmuje zarządca drogi, dlatego jedna wystawa może stanąć, a druga nie – tłumaczy.

Kobieta zwróciła się zatem raz jeszcze do Urzędu Miasta z odwołaniem od tej decyzji. Spotkała się jednak z ponowną odmową. W trakcie rozmowy telefonicznej z jednym z pracowników Urzędu Miasta dowiedziała się nieoficjalnie, że taka wystawa nie będzie mogła być zorganizowana w mieście nigdy...

Zdeterminowana kobieta udała się do lokalnego Ośrodka Kultury „Wzgórze Zamkowe”, ponieważ Urząd Miasta poinformował ją, że na terenie miasta Lubina są inne miejsca przeznaczone do przedstawiania wystaw i zasugerował kontakt właśnie z tą organizacją.

Tam, jak opowiada portalowi Fronda.pl pani Kuźma, spotkała się z bardzo życzliwym przyjęciem. Dyrektor „Wzgórza Zamkowego” wyraził zgodę na ustawienia wystawy na terenach otwartych ośrodka. Od początku września toczyły się przygotowania do wystawy, ustalenia i spotkania w tej sprawie. Wystawa miała być zorganizowana w ramach współpracy z Fundacją PRO, która w wielu miastach Polski przygotowywała podobne projekty.

Dosłownie w przeddzień otwarcia wystawy jej organizatorka została poinformowana, że... zgoda na wystawienie billboardów została cofnięta. Dlaczego? Bezpośrednią przyczyną miał być wyciek informacji o wystawie do lokalnego portalu internetowego www.lubin.pl. Na stronie portalu ukazała się wiadomość o następującej treści:

Od 18 października 2010 r. w lubińskiej Alei Pod Platanami obejrzeć będzie można wystawę zatytułowaną „Wybierz życie!” pokazującą na plakatach wielkiego formatu zdjęcia ofiar aborcji. Celem wystawy jest ukazanie prawdy o aborcji.

W chwili obecnej zjawisko aborcji nabiera znamion ludobójstwa. Aborcja stanowi główną przyczynę śmierci w Europie. W 2008 r. w krajach Starego Kontynentu zabito w ten sposób 2,8 mln nienarodzonych dzieci. Gdyby mogły się narodzić, kraje europejskie rozwiązałyby problem niżu demograficznego. Co piąte poczęte dziecko umiera w wyniku przerwania ciąży, a jedna na siedem aborcji dotyczy dziewcząt poniżej 20 roku życia. Stanowi ona pierwszą przyczynę śmierci, wyprzedzając zgony z powodu nowotworów, zawałów serca i wypadków drogowych.
(...)
Do dziś nie ma oficjalnego stanowiska Urzędu Miasta w tej sprawie. Oficjalnego, bo nieoficjalnie - zdaniem Kuźmy - chodzi o zbliżające się wybory samorządowe. - To niewygodny temat. Być może urzędnicy chcieli uniknąć teraz takiej dyskusji – zastanawia się kobieta. Według informacji, które do niej dotarły, dyrekcja Ośrodka Kultury „Wzgórze Zamkowe” miała zostać wezwana do Urzędu Miasta, a tam bezpośrednio od Prezydenta Miasta Lubina, Roberta Raczyńskiego lub na jego polecenie, otrzymała zakaz organizacji wystawy na wszystkich terenach należących do miasta.

- Nieoficjalnie wiem, że temat i forma wystawy wywołały ogromny sprzeciw i nadspodziewanie duże emocje wśród urzędników Urzędu Miasta – dodaje Kuźma.

Ośrodek Kultury „Wzgórze Zamkowe” odmówił skomentowania tej sprawy.

- To dla mnie wielki szok, że coś takiego może w ogóle mieć miejsce. Przeraża mnie też fakt, że normą staje się akceptowanie takich sytuacji. Smutne jest przede wszystkim to, że urzędnicy, przez nas wybrani i opłacani za nasze pieniądze, teraz niejako chcą zamknąć nam usta, zabronić publicznej wypowiedzi. Czuję się jak człowiek zniewolony przez urzędników. W dodatku nikt nie przedstawił mi żadnych sensownych argumentów, dlaczego odmówiono mi prawa do zorganizowania wystawy – komentuje sprawę Ewa Kuźma.

- Smutne jest też to, że zabrania się działań, które mają na celu ewidentne dobro. Przecież ja chciałam w ten sposób apelować o ochronę życia, nie wzywałam do niczego złego! Jestem tym po prostu zbulwersowana – dodaje.
cały artykuł: http://fronda.pl/news/czytaj/niewygodna_prawda
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: SmaQ »

Właśnie bardzo dobrze, że w ruchliwych miejscach bo dotrze do ludzi chociaż. A jak człowiek ma mieć wybór czy to oglądać czy nie? Może bilbordy fabryki też niech sobie wieszają w zakładach...

A cd. że państwo mamy świeckie to w konstytucji jasno stoi, że państwo mamy katolickie.
A legalna aborcja? Mówimy o legalizowaniu morderstwa. Więc wystawa jak najbardziej ma moje poparcie.

PS.
Matrwi mnie to, że nie Kościół zainicjował tę akcję, bo to właśnie on jest po to by kierować ludzi na właściwą drogę, ale dziś boi się tego robić bo ci dzielni "tolerancyjni" spod znaku czerwieni i czerni od razu naskoczą, że kościół miesza się w sprawy polityczne, których nie odróżniają od spraw społecznych;)
Początkujący
Początkujący
Kontakt:
Awatar użytkownika
Początkujący
Początkujący

Post autor: Rusek »

Widziałem i w jednym miejscu i w drugim. Pewnie i szokujące. Chwytające za serce? Mnie jakoś nie chwyciło. Puste zdjęcia z porównaniami do zbrodni... To mi się głównie w niej nie podoba. Najbardziej boli mnie to, że nie pokazali też zdjęć kobiet po aborcji i tych z bardziej pozytywnym dla nich skutkiem i tych które się po tym załamały. Argument z wyżem ani trochę do mnie nie przemawia.
Zawsze tyle krzyku ale jak jest okazja pomóc to nastaje cisza...

Wiara jest sprawą wybory i kto będzie chciał to skorzysta z ich nauk. Każdy ma swoją "właściwą drogę".
Nie daj się truć. Kosmetyki naturalne dają moc!
odpowiedz

Informacje

Bing [Bot]  »  3 gości

Moderatorzy

NEVIL, ModTEAM