Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran
Jak Platforma swoich awansuje

Post autor: polar21 »

http://wyborcza.pl/1,75478,5562026,Jak_Platforma_swoich_awansuje.html
Jak Platforma swoich awansuje

PO bierze stołki w spółkach - alarmują związkowcy z KGHM. Sprawdziliśmy. Odkąd Platforma doszła do władzy, kariery jej działaczy zatrudnionych w koncernie przyspieszyły.

Arkadiusz Giera
łt, członek PO i były szef partii w powiecie lubińskim, od dziesięciu lat pracuje w spółkach zależnych KGHM. Gdy do władzy doszła Platforma, awansował na dyrektora generalnego departamentu inwestycji i rozwoju w biurze zarządu Polskiej Miedzi. Konkursu nie było. - To jedna z wielu politycznych nominacji w KGHM - mówi Józef Czyczerski, członek rady nadzorczej KGHM i szef miedziowej "Solidarności". - PO obiecywała odpolitycznienie spółek, ale idzie śladami poprzednich ekip.

- Nie można kogoś dyskryminować tylko dlatego, że należy do PO - oponuje Gierałt.

- Tak samo twierdził PiS, gdy obsadzał spółki swoimi - przypominamy.

Gierałt: - Nie jestem znikąd. Za czasów PiS byłem wiceprezesem spółki Letia zależnej od KGHM.

Po wyborach Gierałt zasiadł też w czterech radach nadzorczych spółek, w których KGHM ma udziały. Według wyliczeń związkowców zarabia miesięcznie 50 tys. zł. Sam nie chce mówić o zarobkach.

- Cztery rady to zdecydowanie za dużo, nie można wtedy dobrze wywiązywać się z obowiązków - mówi Julia Pitera, pełnomocnik rządu ds. walki z korupcją. - Dopóki rady nadzorcze będą traktowane jak synekury, spółki nie będą dobrze nadzorowane.

Żona posła na dyrektora

W spółce zależnej KGHM - Ecorenie - po wyborach dostała stanowisko żona posła PO Norberta Wojnarowskiego.

- Nie pomagałem żonie w karierze - zapewnia polityk. - KGHM jest największym pracodawcą w Lubinie i jednym z największych w regionie. Zatrudnia prawie 20 tys. ludzi. Nic dziwnego, że pracuje tu większość mieszkańców Lubina. W Polskiej Miedzi są zatrudnione moje dwie ciotki, kuzynka, tu pracował mój dziadek, ojciec i teść - wylicza poseł.

Wojnarowska, ekonomistka po studiach, była najpierw specjalistką w departamencie administracji. Jednak szybko awansowała na dyrektorkę. I tym razem konkursu nie było.

Według jednego z członków rady nadzorczej KGHM dyrektorska pensja w koncernie waha się od kilkunastu do 30 tys. zł. Żona posła nie chce rozmawiać z "Gazetą".

Karol Szczepaniak, radny PO z Głogowa, bez konkursu został dyrektorem w spółce zależnej KGHM - Pol-Miedź Trans. Zanim Platforma wygrała wybory, Szczepaniak był w spółce starszym specjalistą ds. organizacyjnych i kierownikiem ds. marketingu.

Czy w awansie pomogła mu legitymacja PO? - Nie wziąłem się tutaj z ulicy. Ukończyłem studia ekonomiczne i politologię. Przez dwa lata pracowałem w spółce - mówi radny. Przyznaje, że sytuacja byłaby bardziej przejrzysta, gdyby wygrał konkurs na dyrektora. - Ale nie słyszałem, żeby na stanowiska dyrektorskie były konkursy.

- Zarząd nie miał obowiązku przeprowadzania konkursów. Wybieraliśmy z tych kandydatów, którzy byli najwłaściwsi - twierdzi rzeczniczka KGHM Monika Kowalska.

Konkursu nie było też na stanowiska w zarządzie spółki-córki KGHM Inova. Wiceprezesem został pod koniec maja członek PO z Legnicy i b. radny Jerzy Bednarz.

Oskarżony b. senator pokieruje kadrami

Bez konkursu dostali stanowiska dyrektorów ds. pracowniczych w kopalniach Polkowice-Sieroszowice i Rudna b. senator PO Tadeusz Maćkała i członek Platformy Mieczysław Kraśniański. Oni akurat do tej pory nie mieli nic wspólnego z przemysłem miedziowym. Według rzeczniczki KGHM Kraśniański ma doświadczenia w zarządzaniu kadrami, był dyrektorem Wojewódzkiego Ośrodka Ruchu Drogowego, a wcześniej pracował w ZUS. On sam nie chce rozmawiać z "Gazetą".

O zatrudnieniu Maćkały - wyjaśnia rzeczniczka - zdecydowały jego zdolności menedżerskie z okresu, gdy był prezydentem Lubina.

- Ależ on jest oskarżony o narażenie Lubina na stratę 1,6 mln zł - mówimy.

- Dopóki nie zapadnie wyrok, jest niewinny - mówi rzeczniczka.

Sam Maćkała twierdzi nawet, że jego sprawa została umorzona. - Poza tym nie należę już do PO - mówi.

Tyle że - jak dowiedzieliśmy się w sądzie w Legnicy - sprawa umorzona nie jest. - Akt oskarżenia wpłynął do sądu pod koniec czerwca. We wrześniu zapadnie decyzja, kiedy rozpocznie się proces - mówi Tomasz Pratkowiecki, rzecznik legnickiego sądu okręgowego.

Stanowisko za głosowanie?

Pracę w należącym do KGHM klubie piłkarskim Zagłębie Lubin dostał radny PO Eric Alira urodzony w Burkina Faso, znany z telewizyjnego reality show "Bar". Ma szukać piłkarskich talentów w Afryce. Jednak w KGHM krąży opinia, że stanowisko dla Aliry miało być nagrodą za to, że poparł kandydaturę Marka Łapińskiego z PO na marszałka województwa dolnośląskiego. Alira nie był zwolennikiem Łapińskiego. Jednak po długich namowach zagłosował "za". - PO nie zajmowała się szukaniem pracy Alirze, propozycję dostał od zarządu KGHM - zapewnia szefujący dolnośląskiej Platformie Jacek Protasiewicz.

Skąd te awanse działaczy PO? - Zatrudniając pracowników w Polskiej Miedzi, nie patrzymy na przynależność partyjną. Bierzemy pod uwagę tylko kompetencje - mówi rzeczniczka firmy.

A miało być niepolitycznie

KGHM jest jednym z największych producentów miedzi na świecie. Spółkę kontroluje skarb państwa. Tradycją stało się, że po kolejnych wyborach zwycięska ekipa obsadza stanowiska swoimi. Za czasów SLD prezesem Polskiej Miedzi był działacz Sojuszu Wiktor Błądek. Pod rządami PiS kombinatem rządził działacz tej partii Krzysztof Skóra.

Donald Tusk, który krytykował PiS za zawłaszczanie państwa, obiecał zmianę standardów. Ostatnio upominał nawet koalicyjny PSL, by przestrzegał "pewnych standardów", "aby nie było rodzinnych interesów w polityce".

W exposé premier obiecał odpolitycznienie państwowych firm i jawne zasady naboru do władz spółek. I rzeczywiście prezes KGHM został wybrany w konkursie. O nominacje w spółkach zależnych KGHM chcieliśmy wczoraj zapytać ministra skarbu Aleksandra Grada (PO). Jest na urlopie. Jego rzecznik Maciej Wewiór stwierdził jednak, że spółki-córki KGHM nie podlegają kontroli ministra skarbu.

- Wiele razy mówiliśmy, że spółki zależne często powstają tylko po to, żeby dać zarobić politykom rządzącej partii - mówi Wewiór.

- Ale teraz rządzą członkowie Platformy - przypominamy.

Wewiór: - Zarząd KGHM powinien wyjaśnić, czy te osoby mają kompetencje, czy dostały stanowiska z powodów politycznych.

Dla Gazety Grażyna Kopińska, dyrektor programu przeciw korupcji Fundacji Batorego

Platforma zatrzymała się w pół kroku. Obiecywane konkursy robi się tylko na eksponowane stanowiska w spółkach, którymi interesują się dziennikarze. Resztę stanowisk rozprowadza się wśród swoich. Jeśli bez konkursów awansowane są osoby związane z partią rządzącą, to zawsze będzie podejrzenie, że jest to polityczna nominacja. Dlatego konkursy są nieodzowne. Jak widać, PO tak jak wcześniejsze ekipy nie radzi sobie z odpolitycznianiem spółek. Dlatego jedynym rozwiązaniem jest jak najszybsza prywatyzacja tych firm.
Noż ku.rwa - głosowalem na PO w nadziei ze rzeczywiscie odmienia jakosc zycia politycznego a tu zonk - robia dokladnie to sano co PiS, SLD, Samoobrona, LPR, PSL.
Jak widac od lewa do prawa wszyscy stosuja nepotyzm, przekrety i sa kryci przez wladze swoich partii ktore nie widza nic zdroznego w tym.
Teraz ju nie wiem na kogo glosowac w nastepnych wyborach (NAPEWNO nie na POpaprancow)..moze UPR (wkoncu nie byli jeszcze u wladzy)?
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

Post autor: Dale Cooper »

Aż chce mi się powiedzieć, a nie mówiłem?
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

Rzutem na tasme wklejam link podany przez jednego z komentujacych na forum pod artykulem na portalu miasta Lubina

http://klientnaszpan.blogspot.com/2007/11/polityka-i-biznes-w-dolnolskiej-po.html
Norbert Wojnarowski, 31 lat
Majątek (z oświadczenia majątkowego)
Dom 223 m kw. o wartości 1,1 mln zł; mieszkanie 67 m kw. o wartości 80 tys. zł wynajmowane w TBS; polisy ubezpieczeniowe na dość wysokie kwoty; działka 4,4 tys. m kw. o wartości 160 tys. zł; środki pieniężne 70 tys. zł; w 2006 przychód z tytułu działalności gospodarczej w AOW Progres 357 tys. zł, dochód 140 tys. zł; dwa samochody itp.

Norbertowi Wojnarowskiemu bardzo dobrze się powodzi. Można zapytać, po co mu polityka?

Ukończył ekonomię na Akademii Ekonomicznej w Poznaniu. Od ok. 10 lat, czyli od początku swej dorosłości NW prowadzi działalność polityczną i gospodarczą równolegle.

W biznesie
* Współwłaściciel Agencji Obrotu Wierzytelnościami Progres, 50% udziałów; drugim współudziałowcem jest jego brat Marek Wojnarowski, obecnie radny powiatu lubińskiego z ramienia PO; specjalizacja w odzyskiwaniu długów służby zdrowia
* Przez pewien czas Prezes Zarządu Aquahotel SA w Polkowicach, kontrolowanego przez ludzi z PO
* Uprawnienia syndyka od 1 czerwca 2004
* Otarł się o funkcję członka zarządu w Polskim Związku Windykacji w maju 2007. Nie został wybrany. Może następnym razem.

W polityce
Pełnił funkcję wiceprzewodniczącego Stowarzyszenia Młodzi Demokraci w Lubinie. Był radnym Rady Miasta Lubina, przewodniczył Komisji Budżetu. W 2000 roku był pełnomocnikiem kampanii Andrzeja Olechowskiego na urząd Prezydenta RP. Brał udział w tworzeniu w regionie Platformy Obywatelskiej. Jest Przewodniczącym PO Powiatu Lubińskiego, członkiem Zarządu PO Regionu Dolnośląskiego. Pełnił funkcje: Przewodniczącego Komisji Finansów i Budżetu w Sejmiku Dolnośląskim. Teraz został posłem na Sejm.

Czy to dobrze? Czy to zdrowo? Czy to dobry model połączenia biznesu z polityką? Przetkany siecią lokalnych układów i pokrewieństwem rodzinnym? Biznes wspólnie z bratem i bratową w Agencji Obrotu Wierzytelnościami Progres. Brat także w polityce - w lubińskiej organizacji PO. Żona Barbara Wojnarowska w Agencji Rozwoju Regionalnego ARLEG, w której prezesem jest Robert Kropiwnicki, przewodniczący Rady Powiatu Legnickiego. To wszystko się dzieje pod czujnym okiem Grzegorza Schetyny, który trzęsie nie tylko dolnośląskim regionem PO, ale całą Platformą Obywatelską.

Czy przewodniczącym Komisji Finansów i Budżetu Sejmiku Dolnośląskiego powinna być osoba, której najbliżsi krewni zatrudnieni są w spółkach zarabiających na interesach z samorządami lokalnymi Dolnego Śląska?

Czy tego chcemy? Czy to jest model nowoczesnego państwa? Będąc posłem, chciałby zasiadać w Komisji Samorządu Terytorialnego i Polityki Regionalnej, Komisji Finansów Publicznych i Komisji do spraw Unii Europejskiej.

Czy poseł powinien zasiadać w Komisji do spraw UE, jeśli żona pracuje w firmie obsługującej fundusze unijne? Konflikt interesów. Na razie mamy potwierdzenie, że trafił do Komisji Skarbu Państwa.

Firmy rodziny Wojnarowskich.

W skład Grupy Progres wchodzą trzy podmioty gospodarcze działające na rynku obrotu wierzytelnościami, wywiadu gospodarczego oraz windykacji należności:

Agencja Obrotu Wierzytelnościami "Progres" Spółka z o.o. z siedzibą w Lubinie ul. Stefana Kisielewskiego 13.
Działalność prowadzona jest na podstawie wpisu do Krajowego Rejestru Sądowego numer 0000224079 w IX Wydziale Gospodarczym Sądu Rejonowego dla Wrocławia - Fabrycznej.

Przedsiębiorstwo Inwestycyjno - Kapitałowe "PROGRES" z siedzibą w Lubinie ul. Topolowa 6B.
Działalność prowadzona jest na podstawie wpisu do ewidencji działalności gospodarczej zarejestrowanego w Urzędzie Miejskim w Legnicy pod numerem 21246.

Agencja Obrotu Wierzytelnościami "Progres" Wojnarowski i wspólnicy Spółka Jawna z siedzibą w Lubinie ul. Stefana Kisielewskiego 13.
Działalność prowadzona jest na podstawie wpisu do Krajowego Rejestru Sądowego numer 0000162365 w IX Wydziale Gospodarczym Sądu Rejonowego dla Wrocławia - Fabrycznej.

Już od ponad pięciu lat pracownicy zatrudnieni w firmach skupionych w "Grupie Progres" zajmują się obsługą handlu wierzytelnościami, wywiadem gospodarczym oraz windykacją należności powstałych w obrocie gospodarczym. Firmy prosperują na rynku na zasadzie kooperacji, zwiększając tym samym efektywność działań oraz bezpieczeństwo przeprowadzanych transakcji.

Wiodącą firmą w "Grupie Progres" jest AOW "Progres" Sp. z o.o. Dwa pozostałe podmioty pełnią funkcję pomocniczą zajmując się wywiadem gospodarczym, zarządzaniem majątkiem wspólnym oraz doradztwem gospodarczym i szkoleniem w zakresie windykacji i obrotu wierzytelnościami.

Wydaje się, że bracia Wojnarowscy odnieśli sukces biznesowy dzięki pełnionym przez siebie funkcjom politycznym. Zanim wystartowali z własną firmą windykacyjną specjalizującą się w długach służby zdrowia, Marek Wojnarowski był członkiem zarządu powiatu lubińskiego i członkiem Rady Społecznej szpitala w Lubinie:

Marek Wojnarowski - Prezes Zarządu AOW "Progres" Sp. z o.o., współwłaściciel AOW "Progres" Wojnarowski i wspólnicy Sp. Jawna - politolog. Przez 4 lata był sekretarzem Rady Społecznej SP ZOZ w Lubinie, w latach 1998 - 2000 był członkiem Zarządu Powiatu w Lubinie, przewodniczący Rady Nadzorczej Miejskiego Przedsiębiorstwa Oczyszczania Sp. z o. o. w Lubinie w latach 2002-2004, od 2005 Członek Rady Nadzorczej Miejskiego Przedsiębiorstwa Energetyki Cieplnej TERMAL SA w Lubinie. Posiada uprawnienia do pełnienia funkcji członka rad nadzorczych Spółek Skarbu Państwa.

Interesujące, że w kilka miesięcy temu Marek Wojnarowski pouczał radnych Rady Powiatowej o korupcji politycznej:

Korupcja polityczna? - 2007-04-19 17:30:21

(LUBIN) Nie doszło do odwołania przewodniczącego i wiceprzewodniczących Rady Powiatu w Lubinie, którzy zostali desygnowani na mocy umowy koalicyjnej PO i PiS.

Sesja w trybie nadzwyczajnym została zwołana na wniosek radnych Lubin 2006.
Porządek obrad zawierał punkty o odwołaniu i powołaniu przewodniczącego oraz wiceprzewodniczących samorządu.

Jako pierwszy głos w dyskusji nad projektem uchwały o odwołanie z funkcji wiceprzewodniczącej Barbary Schmidt zabrał Marek Wojnarowski.

Przypomniał on treść umowy koalicyjnej pomiedzy PO i PiS w sprawie współpracy w radach miasta i powiatu.

- Nasza umowa została podpisana przez wszystkich radnych obu klubów - podkreślał M. Wojnarowski. - Została ona zaakceptowana przez szefów struktur - Arkadiusza Gierałta i Tadeusza Madziarczyka i poparli ją szefowie struktur regionalnych ugrupowań posłowie: Grzegorz Schetyna z ramienia PO i Adam
Lipiński z PiS.

Radny Wojnarowski stwierdził, że opozycja ma prawo do próby przejęcia większości w radzie i dążenia władzy, ale - jak to określił - istotne jest to, jakimi metodami to czyni.

Podkreślił, że wiele wskazuje na to, że możemy mieć w tym miejscu do czynienia z korupcją polityczną.

Powołał się przy tym na definicje stosowaną w terminologii Transparency International.
Według niej (www.transparency.pl):
korupcja polityczna jest nadużyciem powierzonej
władzy przez przywódców politycznych dla uzyskania prywatnej korzyści, celem zwiększenia swej władzy lub bogactwa. Korupcja polityczna nie musi dotyczyć przekazywania pieniędzy; może przyjąć formę handlu wpływami lub obdarzania specjalną przychylnością.

- Takie zachowania prowadzą do zatruwania polityki i podstaw demokracji - mówił Marek Wojnarowski.

Przy tej okazji wskazał na fakt, iż radni Lubin 2006 zasiadają w 2 (radny T. Myrda), a nawet 4 (radny D. Stawikowski) radach nadzorczych spółek, co jest
naruszeniem prawa.

Stanowczo podkreślił, że Klub PO będzie głosował przeciw odwołaniu z funkcji.

Radny Adam Myrda z Lubin 2006 wskazał, że jeśli doszło do naruszenia prawa to są odpowiednie organy, które trzeba zawiadomić.

Radny Mirosław Gojdź, przewodniczący Klubu PiS, stwierdził, iż podczas głosowania obowiązuje radnych PiS dyscyplina klubowa.

Wiceprzewodniczący Krzysztof Szczepaniak ponownie zaapelował do radnych Lubin 2006 o merytoryczne uzasadnienie projektów uchwał.
Zwrócił się również do radnego Koronowskiego: - Jaki będzie miał pan komfort psychiczny, mając w pamięci to jak nie tak dawno solidarnie radni bronili pana mandatu...

Po dyskusji doszło do głosowań. W przypadku wszystkich głosowań radni bezwzględną większością odrzucili wnioski o odwołanie.

Gratulacje dla tych ktory glosowali na pana Wojnarowskiego (ja glosowalem na PO jak wspomnialem wyzej na szczescie nie na niego)
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

Post autor: tomi »

to było oczywiste, dziwie sie że jesteś zaskoczony ....
CARPE DIEM ET MEMENTO MORI
Stały bywalec
Stały bywalec
Kontakt:
Stały bywalec
Stały bywalec
polar21 pisze:Noż ku.rwa - głosowalem na PO
Hahaha, frajer. Przykro mi, ale taka prawda. :) Na pocieszenie dla ciebie - jeden z wielu.
Masz fajną fotkę naszego miasta? Pochwal się nią -> Obrazek

Pełen obiektywizm tylko w:
Obrazek wycięła cenzura na forum.lubin.pl
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

tomi pisze:to było oczywiste, dziwie sie że jesteś zaskoczony ....
coz tomi - dziwie sie I nie. Pewnie ze to bylo do przewidzenia ale nie sadziłem ze w tak bezczelny sposob i na taka skale. Myslalem ze Tusk bedzie tego pilnowac (bo o PSLu wiadomo było ze to pazosyt zerujacy na Polskim panstwie). Ze zreszta jak widzisz nawet Twoj kumpel niepogardził stołkiem w KGHM - wkoncu trzeba było sobie wynagrodzic jakos przynaleznosc partyjną.

surgeon pisze:Hahaha, frajer. Przykro mi, ale taka prawda. Na pocieszenie dla ciebie - jeden z wielu.

po pierwsze - odpowiadajac na pierwsze zdanie twej wypowiedzi - frajer to chyba ciebie robił, po drugie - widocznie wszyscy chodzacy na wybory wg ciebie to frajerzy (bo wszystkie partie postepuja tak samo), po trzecie - a jaka była wtedy alternatywa wobec tych porypow z IV RP - SLD?
Na moje szczescie zaglosowałem na osobe z koncowki listy wiec mam nadzieje ze moj glos poszedł na liste krajową.

Ze zreszta PO ma wciaz wysokie notowania dzieki temu ze PiS ma wysoki negatywny elektorat.
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

no cóż, określenie kumpel nie jest rzeczywiste może znajomy ... co do przynależności to od dwóch lat nieaktualne i czy na pewno porypów???i tyle jeśli chodzi o sprostowanko :)

ja nie głosowałem na PO i wszystkie próby zrobienia z nich jedynych uczciwych po prostu mnie śmieszą, a już jak słysze że elektorat pis-u to osoby ciemne nie wkształcone itp to mi żal tych którzy to powtarzają.

Tusk jest tylko twarzą która ma przyciągać głosy, prawdziwą władzę ma Schetyna który pięknie rozprowadził PO we wrocku zresztą w lubine też doprowadził do rozłamu tylko po to żeby jego ludzie mieli cokolwiek do powiedzenia. O przykładach wyeliminowania takich osób jak Rokita czy Gilowska chyba nie ma co przypominać.
Grześ teraz zajmuje się budowaniem strefy wpływów w całym naszym pięknym kraju, PO kocha władze i pieniądze to wszystko, nawet nie próbuje tłumaczyć się z czegokolwiek, winni są ci z pis-u a oni potrzebują czasu. i to tyle jeśli chodzi o moją osobistą ocenę władania naszym pięknym krajem przez PO.

Pis próbował zmieniać kraj, że czasami nieudolnie to fakt, że miał trudniej to też oczywiste, ale widać było kierunek jakchś konkretnych działań.

co do notowań to masz rację tylko co z tego skoro lepiej to żyje się tylko tym z PO a wysokim elektoratem negatywnym przeciwnika nie da się manipulować bez końca.

tyle :)
pozdrowionka :)
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

Post autor: JasioJasio »

He, he, he.
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

Post autor: realista »

Zawsze powtarzałem, na tym forum też, że PO to nic nowego pod słońcem.

Oni pod róznymi szyldami rządzili już kilkakrotnie i nie są dla mnie wiarygodni jako politycy.
Jestem osobą, która na nieustanne zmiany szyldów i zabiegi PR po prostu nie reaguje. nie patrzę na krój garnituru polityka, nie patrzę na to ile baloników rozda dzieciom i ile plakatów powiesi.

Ja oceniam fakty - konkretne zachowanie konkretnych ludzi w określonych sprawach.
Inicjatywa dla Lubina - www.inicjatywa.elubin.pl/dokuwiki

Portal tematyczny poświęcony rozwojowi Lubina.
Stały bywalec
Stały bywalec
Kontakt:
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: surgeon »

polar21 pisze:po pierwsze - odpowiadajac na pierwsze zdanie twej wypowiedzi - frajer to chyba ciebie robił
Po co ta frustracja prostaku i chamie? Sam się przyznałeś, więc trochę pokory.

Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

surgeon pisze:
polar21 pisze:po pierwsze - odpowiadajac na pierwsze zdanie twej wypowiedzi - frajer to chyba ciebie robił
Po co ta frustracja prostaku i chamie? Sam się przyznałeś, więc trochę pokory.
Dobre - powiedział to gjeniusz zagadnien transportu samochodowo-kolejowego - Pan Wieczny Fatalista - surgeon.
Dziecko - jak moze kiedys zauwazysz (bo obecnie na to za wczesnie) "polemizowanie" z toba to poprostu obnizanie poziomu tego forum. Jakos sie nie dziwie ze prezentując kołkowatą postawe nie jestes raczej lubiany takze na innych forach.
Stały bywalec
Stały bywalec
Kontakt:
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: surgeon »

Dziecko? Nie znasz mnie to nie pisz idiotyzmów.

Miło, że uważasz mnie za geniusza. Mimo to nadal jesteś frajerem. ;)

Kołkowata postawa? Co to jest?

Nie jestem lubiany? Co to? Konkurs piękności? Ja Cię też nie lubię, bo jesteś frajerem. I co z tego?
Piszesz bez sensu i nie na temat. Argumenty typu "dziecko", "ciebie robił", "kołkowata postawa", "nie lubią cię na innych forach" są wielce merytoryczne i wcale nie obniżają poziomu "polemizowania".

Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

Panowie spokojnie, polaków dzielą dwie sprawy - polityka i pieniądze. na forum możemy sobie porozmawiać o polityce, dzielić się swoimi opiniami i doświadczeniami ale czy muszą nam puszczać nerwy?? więcej dystansu :)
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

Post autor: realista »

aby pomóc rozładować to "napięcie na forum", załączam obrazek znaleziony w necie

Obrazek
Inicjatywa dla Lubina - www.inicjatywa.elubin.pl/dokuwiki

Portal tematyczny poświęcony rozwojowi Lubina.
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

Post autor: Dale Cooper »

Proszę o spokój. W przeciwnym razie obydwaj panowie zostaną ostrzeżeni.
odpowiedz

Informacje

0 użytkowników  »  1 gość

Moderatorzy

NEVIL, ModTEAM