Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: ewka2 »

ech wy mali (lubińscy) ludzie...

byłam wczoraj na spotkaniu autorskim rafała podrazy. pech chciał, że dzień święty trzeba - na pokaz - święcić, tak więc niewielu słuchaczy pojawiło się w klubie "pod muzami" a szkoda... uważam, powtarzając za naszym ojcem świętym, - słuchajmy ludzi żywych, bo to oni tworzą dzieło...

większość jednak wybrała kościoły i... może to dobrze. na sali było 30 osób. sam autor nie zawiódł. mimo "podniosłego dnia" stworzył przemiłą atmosferę. były wybuchy śmiechu, był słodko i przyjemnie, aż serce rosło, kiedy z lekkością i momentami nie szczędząc uszczypliwości opowiadał o swojej babce - madzi samozwaniec.

mam tylko jeden żal, żal do owych wszystkich "krzykaczy lubińskich". to wasze "ple", "ple" na tym forum jest bez sensu. wołacie, że trzeba wspierać lubińską kulturę, że nie wolno dac jej umrzeć i tak dalej, a pytam, gdzie byliście wczoraj?...

życzę rafałowi podrazie jak najlepiej i cieszę się, że udało mi się zobaczyć go tutaj - w zapyziałym lubinie. nie dziwię się też, że wielkim łukiem omija to miasto. kocham lubin, ale jak zwykle, nie potrafił się pokazać.
ewka
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

Post autor: Dale Cooper »

Jeżeli uważasz, że lubińska kultura zaczyna się i kończy na Panu Podrazie, to szczerze Ci współczuję. Aj zapomniałem, jest jeszcze Kasia Wilk.

Zadaj sobie pytanie, co Ty robisz dla lubińskiej kultury?
Stały bywalec
Stały bywalec
Kontakt:
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: if_ona »

ewka2 pisze:ech wy mali (lubińscy) ludzie...

pech chciał, że dzień święty trzeba - na pokaz - święcić,

wszystkich "krzykaczy lubińskich".

tutaj - w zapyziałym lubinie.

Nie rozumiem dlaczego z taka pogardą zwracasz się do mnie. Tak, do mnie, choć wcześniej ze sobą nie rozmawiałyśmy.. Jestem zapyziała, bo nie byłam na spotkaniu z p. Podrazą, który jak mam rozumieć 'wielkim artystą jest'. No i nie świętowałam, co choć trochę mogłoby mnie usprawiedliwić - i to już chyba przekreśla mnie całkowicie..
Ale spróbuj zrozumieć, że dla mnie Samozwaniec nie była wielka pisarką. Z przyjemnością przeczytałam kilkakrotnie "Marię i Magdalenę", z mniejszą przyjemnością inne jej książki. Samozwaniec zawsze będzie 'tylko' siostrą Pawlikowskiej.

Pozostań w stanie uwielbienia dla p. Podrazy, zorganizuj ołtarzyk z jego fotkami w swoim pokoju, zdobądź pukiel jego włosów, ale nie obrażaj mnie.

A p. Podrazie szczerze życzę sukcesów artystycznych :)
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

andros
z całym szacunkiem nie chciałam cię obrazić. nie wszyscy są źli, tak samo jak nie cały świat trzeba zmieniać. ale przepraszam cię dlaczego dale cooper mnie wciąż atakuje. podobnie jak kilku innych na tym forum. tak, kultura nie konczy się na podrazie i wilk, ale na pewno nie konczy się na wypowiedziach dale coopera...

a jeśli chodzi nagłówek mojej wypowiedzi. najpierw sięgnijcie moi drodzy po poezję thomasa eliotta - i wtedy zarzucajcie mi obrazę majestatów. dopisek "lubińscy" był w nawiasie. chyba, że zdaniem paru tutaj eliott to też żaden klasyk...
ewka
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

a jeśli chodzi o twój zwrot "samozwaniec będzie tylko siostrą pawlikowskiej".
moja kochana, gdyby nie owa samozwaniec, to nawet nie wiedziałabyś, że taka poetka istaniała... batalia, jaką przeprowadziła samozwaniec, by PRL uznał pawlikowską za poetkę wartą drukowania, była długa i wielka. znają to niestety tylko ci, co byli na spotkaniu, albo ci co znają choć trochę politykę PRL-u - gdyby nie broniewski, przyboś, lechoń i paru innych poproszonych przez madzię nie stanęli w obronie marii, to pawlikowska byłaby poetką zupełnie zapomnianą - więc daruj sobie zwrot "tylko" zapytasz dlaczego odpowiem. bo wyjechała z polski i jeszcze umarła sobie w burżuazyjnej anglii. tyle jeśli chodzi o podrazę, samozwaniec, wilk i wielu innych - przerpaszam was, ale tutaj znowu eliott: boli, kiedy maluczcy udają wielkich, a nie wiedzą, co znaczy być wielkim.
ewka
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

i ramach słodkich pożegnań jeszcze jedno... do tych wszystkich "plujących" i "krzyczących" na forum, oto wiersz rafała podrazy - mam nadzieję, że nie chodziło mu o lubin i lubinian, choć wcale by mnie to nie zdziwiło. wiersz pochodzi z tomiku "moja intymność":

+ + +
mieszkam na pustyni. tutaj nie ma ludzi.
zamiast nich są tylko cienie. one boją się mieć myśli -
własne zdanie.

mieszkam na pustyni. tutaj słońce nie wschodzi -
panuje mrok.

typowe miejsce bez nadziei na lepsze jutro.
ewka
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

ewka2, cały czas unikasz odpowiedzi na pytanie, co zrobiłeś w naszym pięknym mieście dla rozwoju kultury.
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

Nie zepchnąłem jej na margines, tylko uporządkowałem myśli. Tamten temat jest o inicjatywach, ewka2 cały czas walczy o Rafała Podrazę i do tego się odwołuje.
Zrobił się tam straszny bałagan. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by kontynuować dyskusję o inicjatywach w tamtym temacie, a tu dalej pisać o R.P.

Co do nowego działu, trzeba tu rozmawiać z adminami.
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: anna maria »

Czytam, czytam i oczom nie wierzę. Sprzeczacie się na Forum jak małe dzieci, którym pozabierano zabawki. Najwięcej do powiedzenia ma Dale Copper - polecam młody człowieku wstąp do PiS - powinieneś zajść wysoko. Krytykanctwo masz opanowane do perfekcji.

Najzabawniejsze, że temat ożywionej dyskusji to: Rafał Podraza. Człowiek, unikający takiej taniej popularności. Byłam na spotkaniu z Rafałem i nie ukrywam, było ono bardzo, ale to bardzo udane. Osób było niewiele, ale podejrzewam, że sami zainteresowani.
Po spotkaniu, poruszyłam temat "zamieszania" jakie wywołał na Forum. Był lekko zmieszany i zdziwiony. Po chwili prosił tylko o jedno, żeby nie kłócić się z jego powodu. ;-) bo jak to mówi: "szkoda zdrówka i nerwów".
anna
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

Uśmiecham się i pozdrawiam panią Annę Marię :) Rozbawiła mnie pani do łez =)

Przy okazji kończę OT z mojej strony.
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Drogi Panie Copper proszę o więcej szacunku, bo poderzewam, że spokojnie mogłabym być Pana matką. Pana chamskie docinki nie są na miejscu. Potrafi Pan tylko krytykować i naśmiewać się. Pytanie jaki mi samoistnie buduje: A CO PAN TAKIEGO ZROBIŁ DLA LUBINSKIEJ KULTURY - by krytykować innych
anna
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

Gdzież tu chamskie docinki? Odnoszę się do pani z pełnym szacunkiem...

Co ja zrobiłem? Hmm...

- 3 lata czynnie uczestniczyłem i organizowałem Dni Kultury Polskiej w I Liceum Ogólnokształcącym;
- uczestniczyłem w wielu imprezach kulturalnych na terenie miasta, koncerty, przeglądy zespołów, imprezy zamknięte etc., wiele z tych imprez zorganizowaliśmy sami;
- przez rok prowadziłem zajęcia gitarowe dla dzieci i młodzieży przy parafii św. Jana Bosko;
- reprezentowałem Lubin wraz ze swoim zespołem Yellow Ledbetter na różnych przeglądach poza miastem, między innymi Fliss w Ścinawie, RBWB w Bolesławcu;
- własnymi siłami i nakładami pieniężnymi nagraliśmy płytę demo i promowaliśmy ją "kanałami podziemnymi" w Lubinie;
- w tej chwili reprezentuję Lubin we wrocławskim zespole HEAP OF ASHES, gramy koncerty na terenie dolnego śląska, na przełomie kwietnia i maja wchodzimy do studia, będziemy rejestrować naszą pierwszą płytę długogrającą, trasa koncertowa promująca LP na pewno zahaczy o Lubin;
- od ponad roku staram się pilnować porządku na Forum.

Tyle.
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Dale Cooper. A propo's chamstwa nie chodzi mi tutaj o formy niegrzeczne wobec mojej osoby, bo jeszcze tego by brakowało, ale nonszalancję w jaką przekreślasz każdego z rozmówców. (Andros, Ewka2, ja) chętnie i z wielkim zaintersowaniem przeczytałam, co takiego zrobiłeś dla lubińskiej - i nie tylko - kultury. Smutne to, ale mój drogi Rafał Podraza mając dziś lat niespełna 30 lat "przeskoczył" cię kilkarotnie:
- Festiwal im. Anny Jantar ( obecnie impreza międzynarodowa. Nagrody: 2 "Złote Płyty" od Polskich Nagrań za promocję polskiej piosenki, do tego jeszcze: Nagroda TVP i Nagroda Towarzystwa "Alizanz")
- Recitale piosenek Anny German, Anny Jantar (2001) w lubińskim Klubie "Pod Muzami" (z udziałem Kasi Wilk, Marcina Błądzińskiego, Jolanty Chołuj, Oli Zembroń) - byłam na tych recitalach. I uwierz mi - choć oczywiście nie musisz - klub ledwo pomieścił chętnych
- Nauka tańca disco młodych lubinian przy CK MUZA (sukcesy na arenie ogólnopolskiej na turniejach tańca)
- Teksty piosenek dla Haliny Frąckowiak, Ireny Jarockiej, Kasi Wilk, Bogdana Trojanka, Natalii Kukiulskiej i kilku innych wykonawców rodzimej sceny
- Nagroda "Srebrny As" [Nagroda Związku Literatów Polskich] za książkę "Magdalena, córka Kossaka. Wspomnienia o Magdalenie Samozwaniec"
- Promocja Joalnty Chołuj (Chróstnik) nagrody na festiwalach w Polsce i zagranicą - młoda artystka nagrała płytę z piosenkami Anny German (zasięg ogólnopolski)
- Promocja Marcina Błądzińskiego (Kunice), Joanny Ziobrowskiej (Lubin), Marty Smuk (Głogów) każda z w/w osób robi coś na arenie ogólnopolskiej w dziedzinie piosenki

Mój drogi, to tyle. Nie chciałabym Cię zbytnio "dobijać". Jesteś - podejrzewam - młodym człowiekiem, tak więc proszę o dozę szacunku dla działań innych. Czy to Rafała Podrazy, czy to Kasi Wilk czy też innych osób. Podstawa - mój drogi - to pokora...
Pozdrawiam i mam nadzieję, że przemyślisz swoje posty i wypowiedzi.
anna
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

Jeżeli Pani nie zauważyła, jestem moderatorem na tym forum. I do wszystkich zwracam się z szacunkiem i pełną powagą. Czasami używam mocniejszych słów, żeby uspokoić lub utemperować niektórych niesfornych dyskutantów.

Co do pani wywodów na temat Rafała Podrazy, nie wiem po co są tutaj umieszczone, bo ja o nie nie pytałem. Po raz kolejny powtórzę, że nikt prócz androsa nie przeczytał moich postów. Chodziło w nich o to, że:

- Rafał Podraza nie chce mieć spotkania autorskiego w Lubinie;
- Żaden z ośrodków kultury go nie zaprosił;
- Jego manager się o to nie postarał.

Później dodałem, że takie spotkanie autorskie można zorganizować samemu, czy to w Empiku, czy np w pubie Pan Cogito. Jeżeli komuś naprawdę na tym zależy, to nie ma z tym żadnego problemu, mamy internet, maile, komórki.

Na koniec dodałem, że nie interesuje mnie nurt pisarski jaki on reprezentuje, aczkolwiek szanuję go jak najbardziej, jak każdego człowieka, który zajmuje się sztuką.

Po drodze napomknięto o Kasi Wilk, której niestety nie znam, ale po usłyszeniu jej w radiu wraz z wspaniałym "muzykiem" o wdzięcznej ksywie Mezo, nie mam o niej dobrego zdania. Śpiewa może i ładnie, ale utonęło w śmierdzącym mainstreamie Radia Eski obok innych gwiazd jednego przeboju.

Proszę więc nie pisać więcej o pokorze i szacunku, bo mam ich aż nadto.

Kończę swoje wywody w tym temacie, bo ileż razy można pisać to samo.
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

...sam Pan wywołuje temat Rafała Podrazy. Nie wiem, kto to jest moderator etc. nie interesuje mnie to, ale jeszcze raz Panu powtórzę - więcej pokory. Zaś co się tyczy wywołanej - przez Pana - Kasi Wilk.

Powiem Panu tylko jedno. Wie Pan, co napisano o Annie Jantar w 1974 roku, po zaśpiewaniu przez nią w Opolu piosenki pt. "Tyle słońca w całym mieście"?... Podejrzewam, że Pan nie wie. Otóż napisano w "Sztandarze Młodych": "Jak nie potrafisz śpiewać, to nie śpiewaj"... Przepraszam, nie pamiętam kto to napisał, ale wiem kim jest Anna Jantar :)
To samo drogi panie niech Pan zastosuje do Kasi Wilk :) bo można się czasem bardzo, ale to bardzo zdziwić. Celine Dion, Edyta Górniak, a nawet Edith Piaf nie odrazu były genialne... Więc może da Pan szansę Wilkównie?...

Idąc dalej. Jeśli - jak Pan tutaj pisze - jest Pan odpowiedzialny za kształtowanie wypowiedzi na tym Forum... Wie Pan co etat "progranadowca" odszedł do lamusa razem z PRL-em, więc niech Pan przestanie pisać takie głupoty. Poza tym osoba odpowiedzialna za cokolwiek nie jest od ksztatowania czegokolwiek na SWOJĄ modłę.
Hitler, Stalin też próbowali tworzyć świat według swojego wyborażenia. I źle skończyli, nie chciałabym, że Panu się coś przydarzyło... Proszę nie bawić się więc w to samo na tym Forum.

To tyle. Faktycznie nudne jest wracanie wciąż do Rafała Podrazy czy Kasi Wilk, podejrzewam, że im samym się już od tego naszego "paplania" ulewa :) Ale przepraszam nie znam innych LUBINIAN, którzy coś osiągnęli i się do swojego pochodzenia przyznają.

Za to trzeba ich cenić, nawet jeśli nie pasuje nam ich styl pisarski, czy muzyka jaką grają. Nie jest Pan Bogiem i proszę się w niego nie bawić :)
anna
odpowiedz

Informacje

Bing [Bot]  »  1 gość

Moderatorzy

NEVIL, ModTEAM