Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Awatar użytkownika
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Podpisz petycję!

Można już podpisać list-petycję do Do Wicepremiera Ludwika Dorna i Podsekretarza stanu w KPRM Pawła Wypycha w sprawie zastosowania open source i otwartych standardów w administracji publicznej. Akcja Społeczności Open Source związanej z wortalem jakilinux.org to spontaniczna reakcja na opublikowany na początku marca news: ZUS wyda 65 mln zł na oprogramowanie Microsoft. W sprawie ZUSu wprawdzie niewiele już można zrobić, ale warto przestrzec władze przed nierozważnym wydawaniem publicznych pieniędzy na przyszłość.

Na stronie akcja.jakilinux.org możecie podpisać petycję, a na forum dodać swój własny komentarz.

Zebraliśmy już ponad 3700 podpisów i liczba rośnie z godziny na godzinę! Po zebraniu wystarczającej liczby podpisów list zostanie wysłany w formie tradycyjnej i elektronicznej do adresatów.

wp o liście
Stały bywalec
Stały bywalec
Kontakt:
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: Sakis »

Lepiej spytac jakie bonusy odpowiedzialne osoby wylobbowaly sobie za podjecie takiej decyzji o oprogramowaniu: kto, kiedy i z czyjego rządu.
Open source jest przeznaczony dla krajów, które nie są skorumpowane do cna.
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

Post autor: Veldrin »

poza tym, calkiem niedawno bylo glosno o fiskusie, ktory rzadal podatku od oprogramowania opensource, a jako ze jest ono darmowe naliczal stawki wg odpowiednikow (czyt. microsoftu...)
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

Post autor: JasioJasio »

Veldrin nawet zakładając wielce prawdopodobny idiotyzm (naliczanie podatku za darmowe oprogramowanie) to jednak bedzie taniej zapłacić podatek nie płacąc za towar, prawda?

Ja podpisałem, wolę aby moje podatki szły na to, co naprawde wymaga pieniędzy.
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

prawda :) rowniez sie podpisalem // co za szataąska liczba postów :diabel: -v.
Maniak
Maniak
Kontakt:
Awatar użytkownika
Maniak
Maniak

Post autor: vendro »

Ja również się podpiszę, lepiej wydać trochę pieniędzy na przeszkolenie pracowników i dostosowanie ich umiejętności do obsługi programów na linuksie, niż wydać kilkakrotnie razy więcej na system.
recruitment agencies recruitlab and recruitment software
reeee
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

Post autor: realista »

Jakie tam szkolenia? Np. Gnome chyba nawet małpa będzie potrafiła użytkować.
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

Ludzie maja bledne pojecie o linuksie. W wiekszosci jest to system dla geekow, czysta konsola etc..
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

Post autor: realista »

Administracja i przygotowanie systemu do pracy biurkowej aż tak łatwe nie jest dla laika. (Choć z tego co czytam o najnowszym ubuntu wszystko zaaczyna się ograniczać do klikactwa / nie próbowałem jeszcze). Ale swoją drogą np. z instalką windy też większość użyszkodników sobie nie radzi tylko się woła znajomego.

A użytkowanie w czym problem?
standardowe okienka i klikanie, pikuś
odpowiedz

Informacje

0 użytkowników  »  1 gość

Moderatorzy

NEVIL, ModTEAM