Regulamin forum
Działania radnych i urzędu miejskiego, komentarze i uwagi dot. rozwoju miasta.
Witam!
Na forum kolejowym pojawiła się informacja na temat reaktywacji połączeń kolejowych na linii Legnica - Lubin - Rudna - Głogów. Nawet mają być połączenia bezpośrednie z Wrocławiem. Więcej TUTAJ
Pozdrawiam!
Na forum kolejowym pojawiła się informacja na temat reaktywacji połączeń kolejowych na linii Legnica - Lubin - Rudna - Głogów. Nawet mają być połączenia bezpośrednie z Wrocławiem. Więcej TUTAJ
Pozdrawiam!
Fela 
Weteran

Glosno o tym bylo juz przed wyborami. Ciekawe co z tego wyniknie.
Nowy(a) na forum

Weteran

Hmm czas dojazdu do PKP w Lubinie, to jakies 10 minut maks z przylesia, a i tak najszybciej to chyba na piechote. Lubin to nie WrocławTytan1111 pisze:Licząc czas dojazdu do Wrocławia dodajcie czas dojazdu na dworzec PKP.
Przstanek? Przystanek POCIĄGOWY??!!Tytan1111 pisze:Nawet gdyby udało się usytuować przystanek obok Przylesia za działkami trzeba bedzie diodać ten czas i zapłatę za bilet komunikacji miejskiej.
Wlasnie po to zostanie wznowione połączenie, żeby był większy wybór. Jazda busem do Wro to katorga. Gdyby tylko bylo wiecej polaczen ludzie nie byliby zmuszeni do tego co serwuje nam firma Tarnowscy, w dodatku za bajonskie ceny (PKS studencki 6,44. Tarnowscy 9 - 10 zl [sic!]). Dlatego pomysl z koleja jest genialny.Tytan1111 pisze:Osoby jadące z Ustronia na pewno bedą miały lepiej autobusem lub busem.
pozdro
Dale, ludzie nie są zmuszeni do jeżdżenia busami Tarnowskich... ludzie chcą jeździć busami Tarnowskich. Ja np. od dwóch lat chcę jeździć PKS-em i jeżdżę PKS-em. Kursów jest znośna liczba.
Co do szynobusów, to jest naprawdę wyśmienity pomysł. Wszystko, byle nie korki na Piłsudskiego i wąskie gardło Leśnicy!
pozdrawiam
Co do szynobusów, to jest naprawdę wyśmienity pomysł. Wszystko, byle nie korki na Piłsudskiego i wąskie gardło Leśnicy!
pozdrawiam
Weteran

WROCŁAW, D.A. 06:20 09:40 12:30 14:00 18:00 19:00
WROCŁAW, D.A. przez MIŁOSNA 10:50 15:00 16:20
WROCŁAW, D.A. przez ŚRODA ŚLĄSKA 07:00 08:00 16:50 9:22
źródło: www.pks.lubin.pl
WROCŁAW, D.A. przez MIŁOSNA 10:50 15:00 16:20
WROCŁAW, D.A. przez ŚRODA ŚLĄSKA 07:00 08:00 16:50 9:22
No jak widac kursow przed godzina 10 nie ma zbyt wiele, a zazwyczaj prace rozpoczyna sie rano.[b]lieutenant[/b] pisze:Kursów jest znośna liczba.
źródło: www.pks.lubin.pl
Maniak

No dobrze
Chylę czoła przed tymi argumentami o częstotliwości kursowania pks-ów. Jest jak jest, mi osobiście odpowiada, ale tylko dlatego, że nie jeżdżę codziennie. Chociaż w szczytach "studenckiego wracania do i z Wrocławia" i tak na jaw wychodzi brak odpowiedniej liczby kursów autobusowych.
Byle rozkłady szynobusów były ustalone z głową, to chętni na pewno się znajdą, mimo potrzeby dojazdu lub dojścia na dworzec.
Chylę czoła przed tymi argumentami o częstotliwości kursowania pks-ów. Jest jak jest, mi osobiście odpowiada, ale tylko dlatego, że nie jeżdżę codziennie. Chociaż w szczytach "studenckiego wracania do i z Wrocławia" i tak na jaw wychodzi brak odpowiedniej liczby kursów autobusowych.
Byle rozkłady szynobusów były ustalone z głową, to chętni na pewno się znajdą, mimo potrzeby dojazdu lub dojścia na dworzec.
Z wcześniejszych doniesień prasowych można było się dowiedzieć, że pokonanie szynobusem trasy Lubin - Wrocław w 1 godzinę będzie możliwe, po spełnieniu pewnych warunków. Chodzi o to, że na trasie z Lubina do Legnicy trzeba zmodernizować torowisko do szybszej jazdy, jak również przystosować odcinek toru Legnica - Wrocław do jazdy pociągów z szybkością 160 km/godz. Podobno odcinek toru od granicy do Legnicy już jest do tej szybkości przygotowany. Pozostaje więc pytanie, czy ktoś coś robi z tym torowiskiem na odcinku Lubin - Legnica i Legnica - Wrocław. Bo jeżeli nic się tam nie dzieje, to pozostanie nam jeszcze długo czekać zanim pomkniemy szynobusem do Wrocławia w 1 godzinę. Jeżeli ktoś wie coś więcej w tym temacie, to proszę napisać.

Weteran

lieutenant, w pelni sie teraz z Toba zgadzam 
Weteran

droga z lubina do wrocławia to na wielu odcinkach nędza,
no a przejazd przez Leśnicę to jakaś kpina
ale myślę że bardziej realny jest szynobus i unowocześnienie kolei niż remont tych dróg
ideałem by jeszcze było, żeby szynobus był prywatny, nie zaś PKP, bo w PKP jak zawsze zrobi się syf
nawet jak miałbym jechać szynobusem więcej niż godzinę, ale za to wygodnie - to wolę nawet to niż jazdę własnym samochodem, do dworca bym podjechał, tylko przydałby się do tego jakiś parking strzeżony blisko dworca, żeby cieć pilnował samochodu
no a przejazd przez Leśnicę to jakaś kpina
ale myślę że bardziej realny jest szynobus i unowocześnienie kolei niż remont tych dróg
ideałem by jeszcze było, żeby szynobus był prywatny, nie zaś PKP, bo w PKP jak zawsze zrobi się syf
nawet jak miałbym jechać szynobusem więcej niż godzinę, ale za to wygodnie - to wolę nawet to niż jazdę własnym samochodem, do dworca bym podjechał, tylko przydałby się do tego jakiś parking strzeżony blisko dworca, żeby cieć pilnował samochodu
pokusiłem się o parę informacji szczegółowych:
według obliczeń, które popełniłem na podstawie mojego atlasu drogowego
, koleją z Wrocławia do Lubina jest coś ok. 90 km. Według cennika PKP Przewozy Regionalne, bilet normalny na tej trasie to 13 zł lub 14,5 zł (decyduje fakt, czy dokładna odległość przekracza, czy nie 90km.) Bilet z ulgą studencką i uczniowską to koszt 8,19 zł albo 9,14 zł.
Oczywiście nie wiem, czy ceny na to akurat połączenie będą obliczane według tego cennika, ale mimo to podaję tą informację.
Co do czasu przejazdu, uzyskanie 60 minut w 90 km będzie możliwe przy średniej prędkości pociągu... hmmm... 90km/h ... przy obecnym stanie szyn jest to zupełnie niemożliwe, zwłaszcza, że teraz osobówka relacji Legnica - Wrocław jedzie ok 1 godz. i 10-15 minut. Po naprawie torów będzie rewelka, ale teraz (i tu coś optymistycznego
) - w godzinach szczytu powininen przybyć szybciej niż jakikolwiek autobus czy bus wleczący się godzinę z dworca PKS na Leśnicę...
3mam kciuki za kolej
według obliczeń, które popełniłem na podstawie mojego atlasu drogowego
Oczywiście nie wiem, czy ceny na to akurat połączenie będą obliczane według tego cennika, ale mimo to podaję tą informację.
Co do czasu przejazdu, uzyskanie 60 minut w 90 km będzie możliwe przy średniej prędkości pociągu... hmmm... 90km/h ... przy obecnym stanie szyn jest to zupełnie niemożliwe, zwłaszcza, że teraz osobówka relacji Legnica - Wrocław jedzie ok 1 godz. i 10-15 minut. Po naprawie torów będzie rewelka, ale teraz (i tu coś optymistycznego
3mam kciuki za kolej
Te obliczenia są hmmm calkiem malo optymistyczne jesli chodzi o cene biletu, ale nie bylo podanej znizki
.Zatem wszytko moze byc oplacalne.
A czas przejazdu i tak bedzie lepszy niz autobusowy, bo godziny szczytu wsyztskich przyprawiaja o zawrot glowy, a nawte jesli jedzie sie w godzinach ranny, albo wieczornych i tak przejazd przez wroclaw jest nooo dlugi
A czas przejazdu i tak bedzie lepszy niz autobusowy, bo godziny szczytu wsyztskich przyprawiaja o zawrot glowy, a nawte jesli jedzie sie w godzinach ranny, albo wieczornych i tak przejazd przez wroclaw jest nooo dlugi

Informacje
0 użytkowników » 2 gości