O godz. 1.30 w nocy wyemitowany zostanie film dokumentalny poświęcony odkrywcy polskiej miedzi. Produkcja powstała przy finansowym udziale KGHM.
Film prezentuje sylwetkę i osiągnięcia polskiego geologa Jana Wyżykowskiego, który w 1957 roku odkrył największe złoże miedzi w Polsce i w Europie, uważane za jedno z największych na świecie. W miejscu odkrycia powstały kopalnie, huty, zakłady towarzyszące - tworzące obecnie KGHM Polska Miedź S.A. Jan Wyżykowski pochodził z ubogiej, wielodzietnej rodziny chłopskiej na Podkarpaciu. Rodzice oddali go do szkoły zakonnej. Naukę w seminarium przerwał, by po wojnie, w 1945 r., rozpocząć studia w AGH w Krakowie.
26.01.2006 (Czwartek), godzina: 01:30 TVP 1
film dokumentalny, 2005, Polska
czas trwania: 35 minut
/dozwolone od lat 12/
reżyseria: Alina Suworow
scenariusz: Alina Suworow, Andrzej Kogut
zdjęcia: Artur Zdral, Oskar Żuber
Źródło: lubin.pl
Regulamin forum
Pełna kultura w mieście. Informacje i komentarze wydarzeń muzycznych i kulturalnych w mieście
Maniak

... Produkcja zbyt wielu użytecznych rzeczy prowadzi do wytworzenia zbyt wielu bezużytecznych ludzi...
Maniak

Stały bywalec

Ja oglądałem. Kto pewnie znał dokładnie historię polskiej miedzi nie dowiedziałby się prawie niczego nowego ... prawie, bo Jan Wyżykowski był ... zakonnikiem.
Pozatym to film przedstawiał proces szukania złoża i budowy kopalni oraz rozbudowy miasta, w filmie wypowiadali się byli dyrektorzy kopalń, geoldzy, rodzina odkrywcy ...
Ogólnie film był ciekawy, trochę inny niż inne dokumenty, ponieważ można było zaczerpnąć informacji od żyjących współpracowników Wyzykowskiego, żony, braci, sióstr.
Niestety nie nagrałem bo wideo szwankuje, ale pewnie ktoś z forum nagrał.
Pozatym to film przedstawiał proces szukania złoża i budowy kopalni oraz rozbudowy miasta, w filmie wypowiadali się byli dyrektorzy kopalń, geoldzy, rodzina odkrywcy ...
Ogólnie film był ciekawy, trochę inny niż inne dokumenty, ponieważ można było zaczerpnąć informacji od żyjących współpracowników Wyzykowskiego, żony, braci, sióstr.
Niestety nie nagrałem bo wideo szwankuje, ale pewnie ktoś z forum nagrał.
-> www.a-sport.pl / www.forum.a-sport.pl <-
Polska moim krajem
Lubin moim miastem
Zagłębie moim życiem
Radio Maryja moją miłością
Polska moim krajem
Lubin moim miastem
Zagłębie moim życiem
Radio Maryja moją miłością
Informacje
0 użytkowników » 1 gość