Rodzina :D
Kontakt:
Awatar użytkownika
Szkoła ,,na zakręcie"

Post autor: NEVIL »

Kiedy będzie nowe oświetlenie?
Ciemno i niebezpiecznie przy szkole "na zakręcie"
Obrazek
W okolicy szkoły przy ul. KEN w Lubinie, na tak zwanym zakręcie, lampy uliczne nie działają od kilku lat. Mimo, że w przeszłości doszło tam do tragedii, zarządzający terenem, czyli Starostwo Powiatowe, jak dotąd, nie naprawił awarii. Lubinianie pytają jak długo jeszcze mają czekać.

Mamy odpowiedź starostwa.

Od kilku lat lubinianie próbują dowiedzieć się kto jest odpowiedzialny za stan oświetlenia w okolicy szkoły przy ul. KEN. Jak mówią, są odsyłani od urzędnika do urzędnika zarówno w Młodzieżowym Domu Kultury, w szkole, jak i w powiecie.

- Jest tylko jedna sprawna lampa uliczna od strony wejścia do Poradni Psychologicznej, natomiast na skrzyżowaniu przy hali, w miejscu newralgicznym, gdzie dzieci czy piłkarze i piłkarki szkolnego SMS uczęszczają na treningi nie jest oświetlone. Nie mówię o całej ciągłości przy hali, gdzie trenuje Górnik Lubin oraz Ocelot - mówi lubinianin.

Mieszkańcy interweniowali pisemnie, telefonicznie i osobiście.

- To po prostu jest umywanie rąk. Przypominam, o tragedii jaka miała tu miejsce 4 albo 5 lat temu. W miejscu oddalonym o 20 metrów doszło do gwałtu zbiorowego i nawet to nie zmusiło nikogo, by oświetlić bardziej ten teren - mówi lubinianin.

Lampy przy budynku Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej, MDK i hali sportowej to infrastruktura będąca w zarządzie Starostwa Powiatowego, które przyznaje, że istniejąca instalacja jest przestarzała i zużyta.

- Nie ma możliwości wymiany tylko oświetlenia czyli opraw oświetleniowych i żarówek. Wymaga to zupełnie nowych prac. Tak naprawdę nie prac remontowych, ale nowej trasy oświetleniowej i lamp oraz instalacji oświetleniowej - informuje Joanna Krajewska - Niemczyk, zastępca dyrektora departamentu architektury, nieruchomości i rozwoju

Zarówno szkoła, jak i jej okolica wpisują się w program modernizacji, na który starostwo dostało dotację z Rządowego Funduszu Inwestycji Lokalnych. Planowana jest tam rozbiórka starego budynku sportowego, budowa nowej hali sportowej ze stołówką i biblioteką, przebudowa istniejącego budynku szkoły i internatu, budowa łącznika między budynkami, zagospodarowanie terenu i montaż paneli fotowoltaicznych

- W ciągu najbliższych dwóch lat zamierzamy wykonać tam nowe obiekty wraz z cała infrastrukturą towarzyszącą w celu poprawienia warunków nauczania w szkolnictwie specjalnym, powstanie tam Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy z całym nowym zapleczem, i m.in. w ramach tego zadania będziemy wykonywali nową instalację oświetleniową - wyjaśnia Joanna Krajewska-Niemczyk.

W okolicy budynku ma być nowy układ drogowy i nowe chodniki. Na to jednak lubinianie muszą poczekać jeszcze ok. 2 lat.

źródło: https://miedziowe.pl/content/view/99323/78/
Obrazek
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

Post autor: Bażant »

Akurat ja nigdy nad takimi sprawami się nie zastanawiałem, ale wiem jak ważnym jest to aby zawsze w takich miejscach były właściwe tabliczki na drzwi do szkoły. Zdecydowanie możemy je zamówić w https://znaki-bhp.pl/produkty/87_szkoly_i_przedszkola i ja jestem zdania, ze takie kwestie są oczywiście bardzo ważne.
odpowiedz

Informacje

0 użytkowników  »  1 gość

Moderatorzy

NEVIL, ModTEAM