Rodzina :D
Kontakt:
Awatar użytkownika

Skróty klawiszowe - które z nich warto znać?
​Niemal każdemu internaucie są zapewne znane takie skróty klawiszowe, jak Ctrl + V czy Ctrl + C, ale warto nauczyć się także co najmniej kilku innych. Nieraz mogą się one przydać, choćby w przypadku, kiedy zależy nam na czasie.
Obrazek
Dodatkowo w przypadku niektórych nie ma opcji wykonania danego działania w inny sposób niż za pomocą skrótu lub jest to uciążliwe (na przykład, kiedy chcemy wejść do BIOS-a). Przygotowaliśmy dla was w związku z tym listę najbardziej przydatnych skrótów klawiszowych. Zapraszamy!

Najważniejsze systemowe skróty klawiszowe

Więcej: https://nt.interia.pl/komputery/news-sk ... e=worthsee
Obrazek
Kontakt:
Awatar użytkownika

Post autor: NEVIL »

Prawie każdy z nas ma ten klawisz w klawiaturze. Czy wiecie, jak go wykorzystać?
Klawisz WINDOWS na naszej klawiaturze ma wiele praktycznych zastosowań, z których jednak niewiele osób korzysta. Przyznamy się szczerze, że kiedyś również rzadko go używaliśmy. To się jednak zmieniło i teraz zawsze przy pracy przy komputerze stosujemy go do wykorzystywania wielu funkcji komputera. Dzisiaj podpowiemy wam jakich.
Obrazek
Skrót WINDOWS + L

Jeśli pracujecie w biurze, gdzie jest więcej osób, i odchodzicie od komputera, a nie chcecie, by ktoś miał do niego dostęp, ten skrót po prostu musicie znać. Powoduje on zablokowanie komputera i po powrocie znów trzeba wpisać hasło do swojego profilu, by go odblokować. Bardzo przydatne.

Klawisz WINDOWS + Strzałka w bok

Gdy pracujecie na wielu oknach, możecie je wszystkie rozmieścić na swoim pulpicie obok siebie. Do tego właśnie służą te skróty. Trzymając klawisz WINDOWS i używając strzałki w bok możecie ustawić okna w odpowiednich kierunkach. Na przykład, gdy macie trzy otwarte okna i na pierwszym użyjecie WINDOWS i →, na drugim WINDOWS oraz ← ↑ i trzecim WINDOWS i ←↓, to uzyskacie taki oto rozkład pulpitu:
Obrazek
Dużo łatwiej pracuje się w ten sposób na jednym monitorze i wielu oknach. Z tego co pamiętamy, funkcję dzielenia ekranu w ten sposób na powierzchnie robocze posiadał dopiero Windows 10, więc na starszych wersjach systemu trik ten może nie zadziałać.

Sam Windows

Więcej: https://www.onet.pl/styl-zycia/dompelen ... 7,30bc1058
Obrazek
Początkujący
Początkujący
Kontakt:
Początkujący
Początkujący

Post autor: BasiaNi »

windows + L O.o nigdy o tym nie słysząłam, ale rzeczywiście przydatny skrót^^
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: JakubPentek »

BasiaNi pisze:windows + L O.o nigdy o tym nie słysząłam, ale rzeczywiście przydatny skrót^^
To naprawdę wygodna funkcja, mogę przejść do absolutnie każdej strony w pracy, nawet tych i nie martwić się, że ktoś to zobaczy. W końcu mogę od razu nacisnąć WINDOWS + L ^^
Mogę ci powiedzieć kilka ciekawszych punktów.
odpowiedz

Informacje

0 użytkowników  »  1 gość

Moderatorzy

NEVIL, ModTEAM