Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak
Darowizna dla Ścinawy

Post autor: tomi »

Lubin/ Ścinawa. Prezydent Lubina Robert Raczyński chce przyznać Ścinawie milion złotych darowizny. Skierował już w tej sprawie projekt uchwały do Rady Miejskiej. Pieniądze miałyby pójść na likwidację szkód, które wyrządziła powódź.

- Chyba nie muszę tłumaczyć dlaczego - mówi prezydent Raczyński - spotkała ich wielka tragedia, a na razie pomoc ze strony rządu jest niewielka. Sąsiadom trzeba pomagać w trudnej sytuacji, bo wtedy sąsiedzi pomogą nam. A jeśli nie dba się o sąsiada, to tak naprawdę nie dba się o siebie.

Darowizna miałaby pokryć najpilniejsze wydatki związane z likwidacją strat, odbudowę mieszkań komunalnych, przepustów czy mostów. Straty cały czas są szacowane. Burmistrz Ścinawy, Andrzej Holdenmajer, potwierdza, że do tej pory gmina otrzymała 240 tysięcy złotych, a to kropla w morzu: - Jako jedna z pierwszych gmin zaczęliśmy wypłacać odszkodowania. Wiadomo, że nie wszystkich się zadowoli, ale staramy się te problemy rozwiązywac na bieżąco.
Woda powoli opada, ale prawdziwą plagą stały się komary: - Wystąpiliśmy z wnioskiem do wojewody o dotację na odkomarzanie, a potrzeba na ten cel około 620 tysięcy złotych - mówi Andrzej Holdenmajer.

Uchwała w sprawie milionowej darowizny ma być głosowana na jutrzejszej sesji Rady Miejskiej Lubina.
elka5

wydaje mi się że Raczyński znowu przegina. ja rozumiem, powódź, straty, problemy itd. ale dlaczego Prezydent Miasta Lubina nie dba o łatanie dziur w drogach naszego miasta tylko proponuje rozdawanie kasy, która ma nam służyć? ja rozumiem, że wybory do Powiatów już wkrótce , ale Ścinawa dostanie w końcu kasę na likwidacje szkód a my nie dostaniemy na drogi.
można i trzeba pomagać powodzianom, ale nie szkodząc innym, niech sprzeda swój dom i przekaże kasę dla powodzian, ale łatwiej jest dawać nie swoje.
CARPE DIEM ET MEMENTO MORI
Rodzina :D
Kontakt:
Awatar użytkownika

Post autor: NEVIL »

Tomi, ciekawy jestem, jakby Twój nowy dom został zalany i czy nie oczekiwałbyś pomocy zewsząd ? Wczuj się w sytuację mieszkańców, którzy niejednokrotnie stracili dorobek całego życia. Dom który przez 3 tygodnie stoi zalany w wodzie powyżej poziomej izolacji budynku ( budowlańcy wiedzą o co chodzi ) nie nadaje już się do zamieszkania, tylko do wyburzenia. Ale Ty tej traumy nie przeżywasz, więc pojęcie o nieszczęściu tych ludzi masz blade. Twoim guru był i jest Niewodniczański , a Ty jesteś służącą jego celom marionetką. Nie podniecaj się i nie wytaczaj kolejnych ,,armat", bo polemika z Tobą nie ma żadnego sensu, czego dowodem była ta między Tobą , a MarDro. Finał jej był taki, że jeden drugiego zaczął nazywać kłamcą, bo zabrakło solidniejszych argumentów. To było żenujące. A przecież proponowałem spotkanie tet a tet na ,,udeptanej ziemi".... :-)
Obrazek
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

NEVIL, żenujące przytyki zamiast argumentów no cóż trudno, zauważyłem że jesteś często złośliwy i destrukcyjny ale tym razem jesteś również niesprawiedliwy, twój wybór.

Z pełną świadomością kupiłem działkę w miejscu bezpiecznym i mam dom ubezpieczony, gdyby mnie na to nie było stać to bym się nie budował tylko mieszkał w bloku, to proste choć może brutalne i nie popularne, w życiu trzeba się na coś zdecydować.

Ja prywatnie dałem tyle ile mogłem na powodzian, w moim imieniu daje również budżet państwa do którego wpłacam i to tyle, pomagać trzeba ale rozsądnie.
na co ten milion? z tego co wiem to na terenie powiatu zalanych zostało 6 domków kilkanaście osób, reszta budynków została podtopiona tylko!
więc??

PS: co do wymienianej polemiki to uważasz że jeśli ktoś kłamie to powinienem udawać że jest inaczej?? ja udowodniłem kłamstwo dyskutanta on nie, taka drobna różnica.
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

Post autor: polar21 »

koledzy. temat powodzi jest bardziej skomplikowany. mialbym pewne watpliwosci czy nalezaloby dawac zapomogi z panstwa dla osob, ktore wybudowaly sie na terenach zalewowych (a wedlug doniesen prasowych, samorzad nie jest w stanie sie sprzeciwic wydaniu pozwolenia na budowe).
W tym wzgledzie racje ma JKM, ze powinno sie pozwalac budowac ludziom na polderach, ale z tym zastrzezeniem, ze podpisuja oni oswiadczenie ze wiedza gdzie sie buduja i tym samym pozbawiaja sie ewentualnych odszkodowan od Panstwa na wypadek powodzi.

Co do tego miliona to tez nie do konca jestem przekonany os slusznosci tego podarunku.
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

no i koniec dobrej bajki?
Ścinawa/Lubin. Radni Ścinawy zaapelowali do prezydenta Lubina Roberta Raczyńskiego, by przekazał im obiecany w czerwcu milion złotych. Pieniądze miały zostać wykorzystane na usuwanie skutków powodzi. Darowiznę dla sąsiadów zaakceptowali przed wakacjami radni miejscy z Lubina. Mimo że od zalania Ścinawy minęło kilka miesięcy, do tego czasu pieniądze nie wpłynęły do budżetu gminy.
Krzysztof Maj, rzecznik prezydenta Lubina, tłumaczy, że Robert Raczyński dotrzyma obietnicy, ale pieniądze będą dopiero w przyszłym roku. - Prezydent jest dżentelmenem i dotrzymuje słowa. Umówił się jednak z burmistrzem Ścinawy Andrzejem Holdenmajerem, że te przygotuje odpowiednie inwestycje, które będą z tego miliona sfinansowane. Pieniądze zostaną zaś przekazane w przyszłym roku – wyjaśnia rzecznik.
Takim tłumaczeniem zdziwiony jest Kotapka. Lubińscy radni w swojej uchwale podkreślili, że darowizna ma zostać przekazana jeszcze w tym roku. Poza tym jesienią odbędą się wybory samorządowe i nie wiadomo, czy obaj włodarze zostaną na swoich stanowiskach. - Dziwi mnie ta dżentelmeńska umowa. Jak można dysponować środkami z przyszłorocznego budżetu, skoro nie wiadomo kto będzie prezydentem, a kto burmistrzem. Jeżeli mówimy o jakiejś konkretnej pomocy, to mówimy o tym roku – odpowiada J. Kotapka.
więcej na:miedziowe.pl

po prostu wstyd.
obiecać potrafi, dotrzymać obietnicy już nie??
mam wątpliwości co do tej pomocy ale to już po prostu nie nadaje się do skomentowania kulturalnym językiem,
ciekawe kto tym razem będzie winny?? radni w końcu kasę przyznali, powiat nie ma nic do tego, może desant z Wrocławia tak kazał??
odpowiedz

Informacje

Bing [Bot]  »  1 gość

Moderatorzy

NEVIL, ModTEAM