sugerowanie że wejście w energetykę opartą na węglu brunatnym jest konieczne to po prostu nieprawda, może i najłatwiejsze rozwiązanie ale nieprawdziwe twierdzenie Ale trzeba by się zastanowić czy ta łatwizna automtycznie nie kieruje nas w stronę konieczności. Bo jeżeli nie będzie innej alternatywy to pójdziemy drogą najprostszą, chociaż ja osobiście zdaję sobie sprawę. że wcale taka prosta nie jest (tu na forum widac tego dowody). Ja jestem elektrykiem a w zasadzie wykształcenie mam w specjalizacji elektroenergetyk więc mogę coś na ten temat merytorycznie powiedzieć. Istota problemu jest właśnie w takim temacie - brak jest energii, pytanie w jaki sposób ją wytwarzać Ok ja jestem po technikum alektrycznym ale po studiach górniczych (nie praktykujący) tak więc też coś nie coś wiem

a bedziemy w stanie wytworzyć (co widać na wykresie) tyle samo co teraz (oczywiście zakładając zrealizowanie 20% udziału energii odnawialnej, bo jeżeli tego nie zrobim,my to wytworzymy energii mniej niż w tym roku). Tak więc będzie brakowało ok 90 TWh. CZyli dynamika rozoju energetyki odnawialnej powinna być dużo dużo progresywniejsza, żeby tą lukę zapełnić. 90TWh dla roku 2020 jest istotą problemu (dla innych lat te proporcje cały czas się zmioniają, co widać na wykresie). Otwarcie wszystkich alternatywnych złóż węgla (Legnica, Złoczew, Gubin-Mosty) to tylko ok 20 - 30 TWh więcej, ale cały czas będzie brakowało ok 60-70TWh!!! Ale również dobrze może nastąpić mega globalna recesja i to zapotrzebowanie będzie sią miało nijak do prognoz z 2005 czy 2006 roku. "Protesty na nic się zdadzą" no tu już przesadziłeś, fakt że sprawa jest wymagająca, ale to my mieszkaący tych terenów, poprzez swoich przedstawicieli, możemy wpłynąć na decyzje rządu. mamy swoich senatorów, posłów, prezydentów, wójtów itp Może mnie trochę poniosło. Faktycznie macie swoich przedstawicieli, ale lobby tez ma swoich. I tu jest pytanie kto będzie miał większą siłę, bo jężeli będzie decyzja rządowa na "tak budujemy" to Ci wasi posłowie jeżeli sa z PO, PSL będą raczej musieli mówić głosem rządu. Jężeli są z innej opcji to tak jakby ich nie było, bo nic nie mogą. Ale to tylko moje opinie, może trochę chaotyczne, ale są.