Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran
Linux i tyle...

Post autor: realista »

Słyszę ostatnio wiele głosów aby dać sobie spokój z Ubuntu i wrócić do dystrybucji bazowanych bezpośrednio na Debianie.

Siedzę sobie na partycji testowej na czymś takim (spolonizowałem i zupgradeowałem to to do Debiana Etch) i wygląda, że ten system zagości u mnie na dłużej:

Obrazek

strona główna

http://www.dreamlinux.com.br/english/index.html

screenshoty

http://www.dreamlinux.com.br/english/saiba-screen.html

Przejdźmy do konkretów:
Jestem zaskoczony prostotą i wygodą, system pobrałem jako LiveCD, instalacja była dziecinnie prosta i szybka, Dreamlinux poprawnie wykrył pozostałe partycje i dodal do bootloadera, wyklikałem konfigurację sieci z panelu sterowania, z przyzwyczajenia zaktualizowałem system z konsoli choć też można klikając, instalacja komercyjnych programów w stylu Opery sprowadziła się do kliknięcia wybranej ikonki w centrum sterowania. Problemem jaki napotkałem była klawiatura (musiałem ręcznie wklepać polonizacje klawiatury do xorg.conf - bo konfigurator głupiał) ale to można darować w wersji testowej, jakieś minimalne zmiany w konfiguracji i heja... System spoko można polecić windowsiarzom na zachętę.

Pozdrawiam :)
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

Post autor: hemik »

Polecam również, ja ogólnie debiana preferuje ( ; jesli chodzi o dystrybucje.
.MODEL SMALL .STACK .DATA
SHOW DB 'Lubin',0AH,0DH,'$'
.CODE START:
MOV AX,@DATA MOV DS,AX MOV AH, 9 MOV DX, OFFSET SHOW INT 21H MOV AH, 4CH INT 21H
END START
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

btw, jak tu ktoś zaglądnie z kolegów linuksowców to ciekawi mnie jak się wam sprawuje nowe Ubuntu, widzę po ikonkach, że na forum to chyba najpopularniejsze distro
Inicjatywa dla Lubina - www.inicjatywa.elubin.pl/dokuwiki

Portal tematyczny poświęcony rozwojowi Lubina.
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

Post autor: Veldrin »

ubuntu 7.04 Feisty Fawn i moj laptop sie nie lubia. Czeste zwichy(?!) systemu. Poza tym przyjemne distro ( no i bezproblemowo wspiera ATI - co bylo powodem migracji z fedory)
Awatar użytkownika
atn
Stały bywalec
Stały bywalec
Kontakt:
Awatar użytkownika
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: atn »

A moje nowe Ubuntu sprawuje się lepiej niż inne distra. ;)
I w końcu myszka i klawiatura chodzi bez problemu. W końcu to na Debianie.
roots.bloody.roots :kosa: roots.linux.roots
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

hmm zwiechy linuksa? ale totalny pad komputera i konieczność resetu?
mi się na lapku np. nigdy nie zawiesił suseł, a korzystam z open, który przecież jest niby testową wersją dla wydań komercyjnych

no ubuntu niby na debianie - ale deby niekompatybilne często :P, ja na razie dam szansę temu Etch'owi, choć paczki nie są tam pierwszej świeżości, fakt że mam też wolną partycję na 2gim kompie i dlatego też pytam o ubuntu (zawsze mam 2 systemy na 1 kompie, taki zwyczaj :) )
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

Post autor: Veldrin »

moge ruszac tylko myszka, tak jakby klawiatura i ekran nie odpowiadaly...
zadne skroty, przelaczanie miedzy konsolami, restart X-ow nie dzialaja
Stały bywalec
Stały bywalec
Kontakt:
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: Sakis »

realista, paczki debiana pasuja na ubuntu, nigdy odwrotnie, za to wlasnie Ubcia kocham. Siedze na nim od ponad 6 miesiecy i musze przyznac ze tylko PLD jest w stanie sie z nim rownac.
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

a propos paczek debiana to znalazłem taką jedną co mi baaaardzo przypadła do gustu

http://dindinx.net/hotbabe/

Hot-babe is a small graphical utility which displays the system activity in a very special way. When the CPU is idle, it displays a dressed girl, and when the activity goes up, as the temperature increases, the girl begins to undress, to finish totally naked when the system activity reaches 100%.
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

Filmik edukacyjny: dlaczego warto używać Linuksa
http://www.youtube.com/watch?v=InqbFW1K ... ed&search=
Początkujący
Początkujący
Kontakt:
Awatar użytkownika
Początkujący
Początkujący

Post autor: hugo »

Osobiscie polecam Slackware lub PLD, jak dlamnie jedyne sluszne dystrybucje, ale niestety nie naleza do latwych.
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

Są całkiem udane przeróbki slacka dla leniwych :)
VectorLinux, Zenwalk .... i wiele innych
no jest nasza polska slackopodobna kasia = KateOS

(wsio przerobiłem)

zależy do czego w sumie używasz Linuksa i jakie są twoje potrzeby :)

Dla mnie to po prostu wygodny desktop pod którym nie muszę martwić się o wirusy, spyware czy inne kłopoty - oraz mogę pokombinować do woli - im prościej tym lepiej (tak więc KDE + coś w miarę klikalnego).

Z innej beczki, tomi mnie prosił o coś na początek - przyszykowałem mu Mandriva 2007 PL na LiveCD.
Awatar użytkownika
atn
Stały bywalec
Stały bywalec
Kontakt:
Awatar użytkownika
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: atn »

Tylko nie Mandriva.. Z Mandrivą miałem więcej zabawy niż z Ubuntu.
roots.bloody.roots :kosa: roots.linux.roots
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

Potrzebuję czegoś mocno spolonizowanego, okodekowanego, obsługującego łatwo np. modemy "neozdrady" i klikalnego przynajmniej jako demonstrację i liveCD

Znam UbuntuPL ale tam trzeba dociągać jednak niektóre kodeki, użyć kreatora, a to ma być polskie liveCD już ze wszystkim (no chyba że się coś zmieniło w polskim ubuntu)

na instalację chyba i tak polecę to Ubuntu PL, ale jako kompletne liveCD też coś potrzebuję

chyba, że polecisz coś innego
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

Post autor: tomi »

no niedługo się odezwę do ciebie realista, powoli wychodzę na prostą z wolnym czasem i chętnie przetestuje jakiś nowy systemik. jak ktoś ma coś konkretnego i w miarę prostego to mówcie, nie krępować się :) :) :)
CARPE DIEM ET MEMENTO MORI
odpowiedz

Informacje

0 użytkowników  »  1 gość

Moderatorzy

NEVIL, ModTEAM