Stały bywalec
Stały bywalec
Kontakt:
Stały bywalec
Stały bywalec
Wypadek w KGHM

Post autor: Piotruś »

Jeden górnik zginął, a 17, a nie jak informowano wcześniej 19, zostało rannych w wypadku, do którego doszło w piątek w należącej do KGHM Polska Miedź SA kopalni Rudna (Dolnośląskie) - poinformował rzecznik prasowy koncernu Dariusz Wyborski

Ranni zostali przewiezieni do szpitala. "Nadal trudno powiedzieć jakie mają obrażenia" - zaznaczył Wyborski

Do wypadku doszło ok. godziny 18.30, tysiąc metrów pod ziemią. Służby sejsmiczne kopalni odnotowały wtedy wstrząs górotworu o średniej sile w rejonie kopalni Rudna Główna

Według Wyborskiego, rannych jest wielu, bo wstrząs wystąpił w pobliżu komory mechanicznej, gdzie pracowali górnicy. W miejscu tym dokonywane są naprawy i przeglądy maszyn

W strefie zagrożenia znalazło się 20 górników

Do godziny 20.00 ratownicy z Jednostki Ratownictwa Górniczo-Hutniczego z Sobina ewakuowali górników na powierzchnię. 17 z nich zostało rannych, a jeden - 44-letni mieszkaniec Głogowa, pracujący na stanowisku operatora wozu dostawczego zginął

Na miejscu jest m.in. Jan Zimroz, dyrektor Okręgowego Urzędu Górniczego we Wrocławiu.
-> www.a-sport.pl / www.forum.a-sport.pl <-

Polska moim krajem
Lubin moim miastem
Zagłębie moim życiem
Radio Maryja moją miłością
Maniak
Maniak
Kontakt:
Awatar użytkownika
Maniak
Maniak

Post autor: vendro »

:? :? :o :o :placz: :placz:

Swego czasu byłem w szpitalu i widziałem górników, których przywieziono po wypadku w kopalni, jakieś dwa lata temu to było, ale do dziś pamiętam ten widok... Czarne twarze, strach... brrr. :\
recruitment agencies recruitlab and recruitment software
reeee
Stały bywalec
Stały bywalec
Kontakt:
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: Piotruś »

Ja taki obrazek widzialem wprawdzie w TV, ale wrażenia są podobne :?
-> www.a-sport.pl / www.forum.a-sport.pl <-

Polska moim krajem
Lubin moim miastem
Zagłębie moim życiem
Radio Maryja moją miłością
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Bywalec
Bywalec

Post autor: DeeS »

Byłem wczoraj w szpitalu. Rozmawiałem z lekarzami i górnikami.
Jeden niestety zginął. Tak jak podał rzecznik był to 44 letni głogowianin. Zonaty. Osierocił trójkę dzieci.
3 górników jest ciężko rannych. Dwóch przebywa na OIOM-ie - ich stan jest ciężki, ąlew miare stabilny. Jeden górnik został przewieziony do specjalistycznej kliniki neurochirurgicznej we Wrocławiu - ma uszkodzony kręgosłup i niedowład nóg. Pozostali odnieśli lżejsze obrażenia. O 22.00 wszyscy byli juz przebadani i zdiagnozowani. Przebywają na obserwacji w lubinskim szpitalu. Podczas akcji do szpitala ściągnieto z domów czterech dodatkowych lekarzy i zespół pielęgniarski.
Wstrząs miał siłę 6,4 x 10 do potęgi siódmej(nie wiem jak napisac tutaj index górny stad słowne określenie potęgi). Jego epicentrum znajdowało się bezpośrednio NAD komora mechaniczną, w której przebywali górnicy. Rozpoczęła się zmiana. Trwała właśmie odprawa i rozdzelano zadania do wykonania. Poszkodowani mówią, że nie było żadnych sygnałów ostrzegawczych. Wsztrząs nastapił nagle o godzinie 18.33. Akcja ratownicza przebiegała sprawnie - do godziny 20.00 wszyscy zostali wywiezieni na powierzchnię.
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran
Re: Wypadek w KGHM

Post autor: polar21 »

Piotruś pisze:Jeden górnik zginął,

:(

[']['][']

wstrząs wystąpił w pobliżu komory mechanicznej, gdzie pracowali górnicy. W miejscu tym dokonywane są naprawy i przeglądy maszyn

Coż sądziłem dotychczas, że tąpnięcia występują w strefach eksploatacji rudy...a tu proszę, tąpnięcie w wydawałoby się bezpiecznym miejscu oddalonym od przodków, choć ojciec mówił mi , że front eksploatacyjny w niektórych miejscach podchodzi już pod pod takie miejsca jak komory mechaniczne.
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Awatar użytkownika
Bywalec
Bywalec

Post autor: davinka »

[*]
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Awatar użytkownika
Bywalec
Bywalec

Post autor: damian »

straszne rzeczy, nie chce wiedzec co czuje rodzina....
Trust I seek and I find in you
Every day for us something new
Open mind for a different view
And nothing else matters

www.photoblog.pl/wesoly
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

Post autor: tomi »

samo życie :(
Osierocił trójkę dzieci.
:( podobno za rok miał iść na emeryture :(
CARPE DIEM ET MEMENTO MORI
Maniak
Maniak
Kontakt:
Awatar użytkownika
Maniak
Maniak

Post autor: vendro »

Dziaj oglądałem wiadomości na TVP3 i mówiono, że kierownictwo KGHM specjalnie wywołało tąpnięcie (poprzez wysadzenie jakiegoś korytarza (?) o ile pamiętam), aby było bardziej bezpiecznie... :|
recruitment agencies recruitlab and recruitment software
reeee
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

to standard - strzela się czasami po to aby zmniejszyć naprężenie górotworu - niestety nie zawsze pomaga. tego się nie da w pełni kontrolować. :(
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

tomi pisze:to standard - strzela się czasami po to aby zmniejszyć naprężenie górotworu - niestety nie zawsze pomaga. tego się nie da w pełni kontrolować. :(
ten wypadek był zaskoczeniem dla wszystkich bo jak mowili dzis rano w telewizji, strzelano dosc daleko od tej komory i niejako fala uderzeniowa (od tego strzalu odprężającego) spowodowala takie straty

A jakby kogos to interesowalo, to dowiedzialem sie od kolegi ze wypadek mial miejsce na oddziale C-13 (czyli chyba komora mech. dla oddzialu gorniczego G-13, ale nie jestem pewnien i niech mnie ktos poprawi jesli sie myle) na Rudnej Glownej (a wlassciwie na pograniczu R.G i R. Zach.)
Nostradamus
Nostradamus

Post autor: Nostradamus »

Wstrząs sprowokowany dla poprawienia bezbieczęstwa bzdura .
Rozmawiałęm z ludzmi,którzy pracuja na tej komoże[ort!] zresztą nowo wybudowanej .Dookoła komory gdzie jest podział i pracuja mechanicy niema filara ochronnego a wręcz kostki kostki przypominają likwidacje .
Powinien,ktoś sie ostro jebnąc w czache tak poprawili bezbieczęstwo,że 1 osoba nieżyje a 17 rannychcoza debil to wymyślił to bycha chyba najgłupsza wypowiedż w historii KGHM.
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

Nostradamus napisał
Wstrząs sprowokowany dla poprawienia bezbieczęstwa bzdura .
nie wstrząs tylko wysadzenie korytarza powodujące zmniejszenie naprężenia górotworu, i to nie bzdura tylko najlepszy wymyślony sposób.
na tej komoże zresztą nowo wybudowanej. Dookoła komory gdzie jest podział i pracuja mechanicy niema filara ochronnego a wręcz kostki kostki przypominają likwidacje .

a za to, to faktycznie ktoś powinien beknąć i to zdrowo :!: niestety za często i za blisko podjeżdżają frontami eksploatacyjnymi do komór mechanicznych. decyzja taka powinna być traktowana jako celowe sprowadzenie zagrożenia życia i ścigana odpowiednimi paragrafami!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

nie wstrząs tylko wysadzenie korytarza powodujące zmniejszenie naprężenia górotworu,

i to nie bzdura tylko najlepszy wymyślony sposób.
dokładnie. Co prawda metoda nie jest skuteczna w 100% gdyż mimo dzisiejszego zaawansowania

technicznego nie da się całkowice wyeliminowac przypadkowych tapniec, ale lepeiej strzelac prewencyjne (czyli spodziewamy sie ze dupnie), niz czekac na samoczynne odprezenie

a za to, to faktycznie ktoś powinien beknąć i to zdrowo :!: niestety za często i za blisko podjeżdżają frontami eksploatacyjnymi do komór mechanicznych. decyzja taka powinna być traktowana jako celowe sprowadzenie zagrożenia życia i ścigana odpowiednimi

paragrafami!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

dla obecnych zarzadow - od momentu prywatyzacji - liczy sie tylko kasa czyli ilosc wydobywanego urobku i zawartosc miedzi w rudzie, zycie ludzkie w tym przypadku jest mniej wazne :(
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

dla obecnych zarzadow - od momentu prywatyzacji - liczy sie tylko kasa czyli ilosc wydobywanego urobku i zawartosc miedzi w rudzie, zycie ludzkie w tym przypadku jest mniej wazne
mimo to ktoś powinien beknąć :!:
odpowiedz

Informacje

0 użytkowników

Moderatorzy

NEVIL, ModTEAM