forum LUBIN pl Strona Główna
Współpraca: eLubin.pl forum LUBIN pl Strona Główna
forum LUBIN pl Strona Główna
forum LUBIN pl Strona Główna
FAQSzukajUżytkownicyGrupyProfilRejestracjaZalogujDodaj do ulubionych!Startuj z nami!Współpraca/reklamaKontakt
forum LUBIN pl Strona Główna » Nasze miasto - Lubin » Polityka miasta » Pytania do rzecznika prasowego » Kamery na lubińskiej www to porażka Poprzedni temat :: Następny temat
Kamery na lubińskiej www to porażka
Autor Wiadomość
Urtanator
Bywalec



Wiek: 42
Dołączył: 14 Kwi 2005
Posty: 105
Skąd: Lubin
Osiedle: Przylesie
Wysłany: Sob Cze 17, 2006 11:50

Może by tak zrobić jak w Legnicy?
http://www.legnica.um.gov.../px_kamery.html

Podpis użytkownika:
vendro
Maniak



Dołączył: 02 Lip 2004
Posty: 1918
Skąd: Lubin
Wysłany: Sob Cze 17, 2006 12:16

Z tym pytaniem, to nie do nas.
Administratorzy forum, nie są w jakikolwiek sposób powiązani (oprócz linka na stronie głównej) ze stroną i administratorami serwisu lubin.pl, także mogę jedynie doradzic napisanie maila do osób zarządzających lubin.pl. Tymczasem przenoszę temat do "Pytania do rzecznika prasowego UM".

Pozdrawiam.

Podpis użytkownika:
D. Stawikowski
Nowy(a) na forum


Dołączył: 13 Lip 2006
Posty: 11
Skąd: Lubin
Wysłany: Czw Lip 13, 2006 15:14

Sprecyzuj co masz na myśli pisząc że kamery to „porażka”. Z ciekawostek – zainstalowane kamery to model AXIS 211.

Podpis użytkownika:
n2s
Początkujący



Wiek: 35
Dołączył: 04 Wrz 2004
Posty: 82
Skąd: Lubin
Osiedle: Polne
Wysłany: Czw Lip 13, 2006 17:37

Nie chodzi chyba o same kamery tylko o widok z nich

Podpis użytkownika:
Urtanator
Bywalec



Wiek: 42
Dołączył: 14 Kwi 2005
Posty: 105
Skąd: Lubin
Osiedle: Przylesie
Wysłany: Pią Lip 14, 2006 06:54

D. Stawikowski napisał/a:
Sprecyzuj co masz na myśli pisząc że kamery to „porażka”. Z ciekawostek – zainstalowane kamery to model AXIS 211.


Porażką jest to, że skoro kamera sieciowa Axis 211 rejestruje do 30 klatek na sekundę, zapewnia przetwarzanie obrazu w rozdzielczości do 640x480 pikseli oraz na różnych poziomach jakości to dlaczego na lubin.pl obraz jest malutki i 1 klatka na sekundę? Same widoki miasta nie wzbudzają zachwytu (szczególnie rynek - to po co go pokazywać? Obciach...). Inne miasta mogą pokazywać ciekawe obrazki w dobrej jakości, a my?

A tak z innej beczki. Jakim cudem Polkowice mają na GoogleEarth zdjęcia o tak wysokiej rozdzielczości a Lubin to szara plama? Przecież takie fotografie satelitrne (o wysokiej rozdzielczości danego terenu) są robione na życzenie zainteresowanych. W Lubinie nikt na to nie wpadł? Jakby nie było, jest to niezły pomysł i dobrze świadczy o mieście. Może warto...
(dla zainteresowanych http://earth.google.com/ )


Polkowice Rynek z 441 metrów




Lubin Rynek z 441 metrów



Podpis użytkownika:
Ostatnio zmieniony przez Urtanator Pią Lip 14, 2006 10:47, w całości zmieniany 2 razy
Devik Crazystar
[Usunięty]


Wysłany: Pią Lip 14, 2006 07:53

...

Podpis użytkownika:
Ostatnio zmieniony przez Devik Crazystar Czw Mar 17, 2011 15:13, w całości zmieniany 1 raz
Urtanator
Bywalec



Wiek: 42
Dołączył: 14 Kwi 2005
Posty: 105
Skąd: Lubin
Osiedle: Przylesie
Wysłany: Pią Lip 14, 2006 08:08

Devik Crazystar napisał/a:
Chyba się czepiasz. Nic mi nie wiadomo, żeby coś takiego można było "zamówić" - na stronie Google nie ma takich informacji, a są wręcz sugerujące coś przeciwnego (że nie mają właściwie pojęcia, kiedy będą zdjęcia danego obszaru w wysokiej rozdzielczości). Zresztą, spójrz kawałek wyżej, nad Głogów. Niby kto zapłacił za ten kawałek? Krzepielów? Też masa większych od Lubina polskich miast nie ma zdjęć w wysokiej rozdzielczości.


Yyyyyyy..... Tylko jakoś tak dziwnie się składa, że większe aglomeracje, albo obszary na których gospodarują bogate firmy są wysokiej jakości. Chyba Devik Crazystar nie do końca zgłębiłeś problematykę

Podpis użytkownika:
D. Stawikowski
Nowy(a) na forum


Dołączył: 13 Lip 2006
Posty: 11
Skąd: Lubin
Wysłany: Pią Lip 14, 2006 10:02

Kamery sieciowe Axis 211 owszem mają podane przez Ciebie parametry, jednak nie decydują one o efekcie końcowym, jaki mamy możliwość oglądać na ekranach monitorów. Do wyświetlania dużego obrazu w wysokiej rozdzielczości z prędkością 30 klatek na sekundę potrzebne jest, poza samą kamerą, mocne łącze internetowe, którym te informacje na stronę zostaną przesłane. Nie zawsze dostęp do takiego łącza jest możliwy.

Jeśli zaś chodzi o ich umiejscowienie – macie pole do popisu. Gdzie widzielibyście alternatywne umiejscowienie kamer sieciowych? Przy propozycjach trzeba wziąć pod uwagę szereg czynników, takich jak: dostęp do szybkiego łącza internetowego, pozwolenie właściciela danego obiektu na umieszczenie kamery (chyba że to obiekt miasta), miejsce musi się znajdować poza zasięgiem osób postronnych (nie chcemy przecież, żeby ktoś nam te kamery „pożyczył” :) )

Odnośnie GoogleEarth, na oficjalnej stronie projektu widnieje taka informacja:

“We update our data regularly and strive to do so as often as possible. However, we're unable to provide you with specific information regarding when a specific area will be updated. Also, we don't offer high resolution data by order. This information will be added when it's available from our data providers.”

Jeśli dobrze rozumiem sytuacja wygląda tak jak przedstawił ją Devik Crazystar. Nie dość, że nie potrafią podać informacji o konkretnej dacie aktualizacji danego rejonu, to jeszcze nie dostarczają na zamówienie zdjęć wysokiej rozdzielczości dla konkretnego terenu.

Podpis użytkownika:
Urtanator
Bywalec



Wiek: 42
Dołączył: 14 Kwi 2005
Posty: 105
Skąd: Lubin
Osiedle: Przylesie
Wysłany: Pią Lip 14, 2006 10:46

To miło, że nowy rzecznik częściej tu zagląda i jest aktywny w dyskusji. Poprzednik nie bardzo się udzielał :mrugniecie:

A teraz miejsce kamery... Na szybko co mi przychodzi do głowy, to przenieść kamerę z ratusza na C.K. Muza i obrócić ją w stronę Dom Towarowy/Tysiąclecia/mini deptak../ Ludki będą sobie chodzić i machać do kamery. Widok na wieżę ciśnień też mało atrakcyjny, bo w sumie to nie ma punktu odniesienia i dla postronnych osób może być równie dobrze dwumetrowym kawałkiem betonu. Ale trzeba pomyśleć gdzie jeszcze.
A czy nie można puścić jakiejś kamerki od monitoringu miasta?

Podpis użytkownika:
D. Stawikowski
Nowy(a) na forum


Dołączył: 13 Lip 2006
Posty: 11
Skąd: Lubin
Wysłany: Pią Lip 14, 2006 15:45

Wolałbym, żeby wybór nowego miejsca dla kamery sieciowej nie był podejmowany pochopnie. Takie przenosiny wiążą się z kosztami, tak więc lepiej się zastanowić i podjąć jak najlepszą decyzję. Liczę na to, że inni forumowicze również włączą się do dyskusji.

Wg mnie deptak w pobliżu Muzy jest warto rozważenia. Wstępnie postaram się dowiedzieć jakie są szanse odnośnie tego miejsca, liczę jednak na pojawienie się innych propozycji.

Odnośnie kamer monitorujących miasto – udostępnienie ich na stronie internetowej raczej nie wchodzi w grę, są to kamery operacyjne służące zupełnie innym celom niż podziwianie widoków.

Podpis użytkownika:
Kryzbi
Przyjaciel Forum



Wiek: 29
Dołączył: 12 Mar 2005
Posty: 1377
Wysłany: Pią Lip 21, 2006 19:12

Kmaerka z Karpacza tez nie jest za fajna :) Wiec nie ma co gadac ze nasza taka fee jest :P

ON-LINE KARPACZ

Podpis użytkownika:
Urtanator
Bywalec



Wiek: 42
Dołączył: 14 Kwi 2005
Posty: 105
Skąd: Lubin
Osiedle: Przylesie
Wysłany: Sob Lip 22, 2006 10:20

Kryzbi napisał/a:
Kmaerka z Karpacza tez nie jest za fajna :) Wiec nie ma co gadac ze nasza taka fee jest :P

ON-LINE KARPACZ


Nooooo... w Pasikurowicach Wielkich na stronie mają zdjęcie domu sołtysa z 1976 roku, to mamy się z czego cieszyć, bo są gorsi??? Typowo polskie myślenie. Zamiast zawyżać standardy to patrzymy na gorszych i cieszymy się, że mamy ciut lepiej od nich.

Podpis użytkownika:
Wyświetl posty z ostatnich:   
  
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku
Skocz do:  
Please enable / Proszę włączyć JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript![ ? ]


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Posty na Forum są własnością ich autorów - redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść postów.