Swą pozycję familia buduje od lat, krok po kroku pokonując przeciwności i objawiając coraz to nowe talenty. Nikt w Lubinie smykałki do interesów Wojnarowskim nie odmawia, ale nikt też nie ma wątpliwości, że ich fortuna przy fortunie Platformy Obywatelskiej wyrosła. Głową rodziny jest Marek Wojnarowski - właściciel Agencji Obrotu Wierzytelnościami "Progres", skupującej wierzytelności służby zdrowia. Jego firma radzi sobie świetnie i zatrudnia naprawdę wartościowych ludzi, m.in. Barbarę Schmidt, wiceprzewodniczącą rady powiatu lubiąskiego. Ale powodzenie w interesach nie przewróciło panu Markowi w głowie, przeciwnie - pobudziło w nim altruistę. Skoro mu się udało, pomoże tzw. zwykłym ludziom, a to najprościej robić przez politykę. I dlatego został radnym w powiecie. Jeden radny to byłoby jednak dla Wojnarowskich zbyt mało, bo jak już pomagać zwykłym ludziom, to na całego. I dlatego w Radzie Miejskiej Lubina zasiadł syn pana Marka, Kamil, a reprezentantem familii w krajowej polityce został Norbert, pasierb pana Marka, który został posłem. Z kolei jego żona, Barbara, bez konkursu została szefową departamentu administracji w KGHM Ecoren, spółce zależnej od Polskiej Miedzi. Gdy ma się już swoją firmę i miejsce w polityce, do pomagania zwykłym ludziom potrzebne jest jeszcze coś, dzięki czemu można do nich dotrzeć, czyli nośne medium. By mieć własne, okazja nadarzyła się we wrześniu. Lokalny przedsiębiorca Marian Urbaniak postanowił wtedy sprzedać spółkę Media WM, która nadaje program telewizji TVL. Ofertę złożył mu Marek Wojnarowski, do sfinalizowania transakcji jednak nie doszło, bo Urbaniak sprzedał telewizję przedsiębiorcy budowlanemu - Januszowi Pawłowskiemu z Legnicy. Jakie było jednak zdziwienie, gdy Pawłowski prezesem telewizji TVL mianował Matyldę Głowacz. Pani Matylda w przeszłości była dyrektorką w Progresie, agencji Marka Wojnarowskiego, prowadziła kampanię wyborczą jego pasierba Norberta, a gdy już zasiadł on na Wiejskiej - została dyrektorką jego biura poselskiego. Zresztą sama też jest działaczką PO, i to od samego początku. - To moja pierwsza i jedyna partia, bo nie zmieniam poglądów. Ale kiedy wchodzę do studia, zostawiam je przed drzwiami - podkreśla. Od kiedy jednak zarządza telewizją, to właśnie Wojnarowscy mają w TVL monopol na pomaganie zwykłym ludziom. Od czasu do czasu pojawi się jakiś inny lokalny polityk PO, np. starościna powiatu lubiąskiego Małgorzata Drygas-Majka albo wicemarszałek województwa Piotr Borys, ale zwykle jedynie składają kwiaty albo przecinają wstęgi. Zwykłym ludziom pomagają i objaśniają zawiłości współczesnego świata głównie Wojnarowscy. Na przykład w dwóch ostatnich, trwających po ok. 12 minut, odcinkach programu "My i gospodarka" Marek Wojnarowski pojawia się siedem razy. Ze swadą komentuje zarówno sytuację na rynku miedzi, jak i problemy branży motoryzacyjnej. - Znam pana Marka i wiem, że prowadzi działalność gospodarczą od wielu lat. A ekonomia to dziedzina, na której zna się wiele osób, ale nie każdy tę wiedzę potrafi przekazać w sposób przystępny. On potrafi - przekonuje Głowacz. Wojnarowski zapewnia, że nie ma wpływu na program w TVL. Jest po prostu uczynny, więc jak go proszą, to komentuje. Współpracy z Matyldą Głowacz się nie wypiera: - Pracowała u mnie i w biurze Norberta, przecież nie możemy nikomu zabronić zmiany branży. Dlaczego TVL pokazuje głównie polityków PO, wytłumaczyła nam Matylda Głowacz: - Wielokrotnie prosiliśmy o komentarz np. prezydenta Lubina Roberta Raczyąskiego. Nigdy nie znalazł czasu. Nawet życzeą lubinianom nie złożył. Marek Wojnarowski dodaje: - Raczyąski jest udziałowcem telewizji Odra, która tendencyjnie przedstawia działania koalicji rządzącej powiatem, więc w TVL widać ktoś pomyślał o równowadze. Tak po prostu podzielił się rynek. źródło : http://miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751 ... l?skad=rss przeczytaj też : http://klientnaszpan.blogspot.com/2007/ ... berta.html http://forum.hotnews.pl/fpolska,0,1310,30477.html http://forum.lubin.pl/viewtopic.php?t=4583
Regulamin forum
Działania radnych i urzędu miejskiego, komentarze i uwagi dot. rozwoju miasta.
Marek Wojnarowski prawie jak Silvio Berlusconi
2008-12-21, ostatnia aktualizacja 2008-12-21 19:46 Rodzina Wojnarowskich z Lubina potęgą jest i basta! Dorobiła się świetnie prosperującej firmy, przedstawicieli w polityce lokalnej i krajowej, a ostatnio wpływów w mediach. W lokalnej telewizji TVL jej członkowie występują nawet kilka razy dziennie Marek Wojnarowski, ekspert gospodarczy TVL, występuje w niej prawie codziennieSwą pozycję familia buduje od lat, krok po kroku pokonując przeciwności i objawiając coraz to nowe talenty. Nikt w Lubinie smykałki do interesów Wojnarowskim nie odmawia, ale nikt też nie ma wątpliwości, że ich fortuna przy fortunie Platformy Obywatelskiej wyrosła. Głową rodziny jest Marek Wojnarowski - właściciel Agencji Obrotu Wierzytelnościami "Progres", skupującej wierzytelności służby zdrowia. Jego firma radzi sobie świetnie i zatrudnia naprawdę wartościowych ludzi, m.in. Barbarę Schmidt, wiceprzewodniczącą rady powiatu lubiąskiego. Ale powodzenie w interesach nie przewróciło panu Markowi w głowie, przeciwnie - pobudziło w nim altruistę. Skoro mu się udało, pomoże tzw. zwykłym ludziom, a to najprościej robić przez politykę. I dlatego został radnym w powiecie. Jeden radny to byłoby jednak dla Wojnarowskich zbyt mało, bo jak już pomagać zwykłym ludziom, to na całego. I dlatego w Radzie Miejskiej Lubina zasiadł syn pana Marka, Kamil, a reprezentantem familii w krajowej polityce został Norbert, pasierb pana Marka, który został posłem. Z kolei jego żona, Barbara, bez konkursu została szefową departamentu administracji w KGHM Ecoren, spółce zależnej od Polskiej Miedzi. Gdy ma się już swoją firmę i miejsce w polityce, do pomagania zwykłym ludziom potrzebne jest jeszcze coś, dzięki czemu można do nich dotrzeć, czyli nośne medium. By mieć własne, okazja nadarzyła się we wrześniu. Lokalny przedsiębiorca Marian Urbaniak postanowił wtedy sprzedać spółkę Media WM, która nadaje program telewizji TVL. Ofertę złożył mu Marek Wojnarowski, do sfinalizowania transakcji jednak nie doszło, bo Urbaniak sprzedał telewizję przedsiębiorcy budowlanemu - Januszowi Pawłowskiemu z Legnicy. Jakie było jednak zdziwienie, gdy Pawłowski prezesem telewizji TVL mianował Matyldę Głowacz. Pani Matylda w przeszłości była dyrektorką w Progresie, agencji Marka Wojnarowskiego, prowadziła kampanię wyborczą jego pasierba Norberta, a gdy już zasiadł on na Wiejskiej - została dyrektorką jego biura poselskiego. Zresztą sama też jest działaczką PO, i to od samego początku. - To moja pierwsza i jedyna partia, bo nie zmieniam poglądów. Ale kiedy wchodzę do studia, zostawiam je przed drzwiami - podkreśla. Od kiedy jednak zarządza telewizją, to właśnie Wojnarowscy mają w TVL monopol na pomaganie zwykłym ludziom. Od czasu do czasu pojawi się jakiś inny lokalny polityk PO, np. starościna powiatu lubiąskiego Małgorzata Drygas-Majka albo wicemarszałek województwa Piotr Borys, ale zwykle jedynie składają kwiaty albo przecinają wstęgi. Zwykłym ludziom pomagają i objaśniają zawiłości współczesnego świata głównie Wojnarowscy. Na przykład w dwóch ostatnich, trwających po ok. 12 minut, odcinkach programu "My i gospodarka" Marek Wojnarowski pojawia się siedem razy. Ze swadą komentuje zarówno sytuację na rynku miedzi, jak i problemy branży motoryzacyjnej. - Znam pana Marka i wiem, że prowadzi działalność gospodarczą od wielu lat. A ekonomia to dziedzina, na której zna się wiele osób, ale nie każdy tę wiedzę potrafi przekazać w sposób przystępny. On potrafi - przekonuje Głowacz. Wojnarowski zapewnia, że nie ma wpływu na program w TVL. Jest po prostu uczynny, więc jak go proszą, to komentuje. Współpracy z Matyldą Głowacz się nie wypiera: - Pracowała u mnie i w biurze Norberta, przecież nie możemy nikomu zabronić zmiany branży. Dlaczego TVL pokazuje głównie polityków PO, wytłumaczyła nam Matylda Głowacz: - Wielokrotnie prosiliśmy o komentarz np. prezydenta Lubina Roberta Raczyąskiego. Nigdy nie znalazł czasu. Nawet życzeą lubinianom nie złożył. Marek Wojnarowski dodaje: - Raczyąski jest udziałowcem telewizji Odra, która tendencyjnie przedstawia działania koalicji rządzącej powiatem, więc w TVL widać ktoś pomyślał o równowadze. Tak po prostu podzielił się rynek. źródło : http://miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751 ... l?skad=rss przeczytaj też : http://klientnaszpan.blogspot.com/2007/ ... berta.html http://forum.hotnews.pl/fpolska,0,1310,30477.html http://forum.lubin.pl/viewtopic.php?t=4583
Ostatnio zmieniony 07 sie 2013, 17:26 przez NEVIL, łącznie zmieniany 3 razy.

PRAWIE robi wielką różnicęNEVIL pisze:Marek Wojnarowski prawie jak Silvio Berlusconi
.....
Stały bywalec

Ta telewizja aż roi się od "ekspertów". Zastanawia mnie na jakiej podstawie przyznają wspomniane tytuły. Jeżeli są one nadawane dla śmiechu to spełniają swoją funkcję.NEVIL pisze:W lokalnej telewizji TVL jej członkowie występują nawet kilka razy dziennie
Marek Wojnarowski, ekspert gospodarczy TVL
Początkujący

Każdy chciałby mieć swoją tubę propagandową.
Lokalna PO i `powiatowi` nie są wyjątkiem ...
Lokalna PO i `powiatowi` nie są wyjątkiem ...
to proste. w tej kwestii obowiazywala dyscyplina partyjna. Poslowie PO z Poznania tez mieli ten problem (glosowali przeciw inwestycjom w miescie). A majac do wyboru swoje zdanie i niezaleznosc lub dalsze utrzymywanie stolka poslowie zazwyczaj wybierja to drugie.Lupus pisze:Wlasnie PRAWIE zreszta co mnie obchodzi jakis koles który nazywa sie poslem a blokuje Lubinowi inwestycje zwana obwodnica dla mnie to jest niewytlumaczalne
tak tak...niezapominajmy jeszcze o czlowieku z lasu - ekspercie od energetyki wszelakiego rodzajusurgeon pisze:Ta telewizja aż roi się od "ekspertów". Zastanawia mnie na jakiej podstawie przyznają wspomniane tytuły. Jeżeli są one nadawane dla śmiechu to spełniają swoją funkcję.NEVIL pisze:W lokalnej telewizji TVL jej członkowie występują nawet kilka razy dziennie
Marek Wojnarowski, ekspert gospodarczy TVL
W Lubinie nie ma demokracji mamy za to Mediakracje. Wojnarowscy krecą, oboz Raczyńskiego też i tak w kółko Macieja.
Wojnarowscy maja TVL, Raczyńscy TVL Odra i od niedawna TV Regionalną.
Wojnarowscy mają powiat-lubin.pl, Raczyńscy lubin.pl
Taka sama sytuacja jest z nośnikami reklamy ot Pressmedial i z drugiej strony to samo.
Tego raczej nie uda się zmienić bo nie od dziś wiadomo, że w tym mieście wygrywa ten kto ma media.
Taka sama sytuacja jest z nośnikami reklamy ot Pressmedial i z drugiej strony to samo.
Tego raczej nie uda się zmienić bo nie od dziś wiadomo, że w tym mieście wygrywa ten kto ma media.
A takie tylko male pytanko, to ilu jest tych Raczynskich, bo Wojnarowskich to ze trzech wymienie, a z Raczynskich to znam tylko jednego (choc ponoc jakas Raczynska w szkole gdzies uczyla).GRIDD pisze:W Lubinie nie ma demokracji mamy za to Mediakracje. Wojnarowscy krecą, oboz Raczyńskiego też i tak w kółko Macieja.
"Dzięki internetowi dowiedziałem się, jak wielu idiotów jest na świecie" - St. Lem 1921-2006
polar21 pisze:proste. w tej kwestii obowiazywala dyscyplina partyjna. Poslowie PO z Poznania tez mieli ten problem (glosowali przeciw inwestycjom w miescie). A majac do wyboru swoje zdanie i niezaleznosc lub dalsze utrzymywanie stolka poslowie zazwyczaj wybierja to drugie.Lupus pisze:Wlasnie PRAWIE zreszta co mnie obchodzi jakis koles który nazywa sie poslem a blokuje Lubinowi inwestycje zwana obwodnica dla mnie to jest niewytlumaczalne
To nie poslowie mieli problem tylko Poznan ma problem. To samo Lubin ma problem, bo kedys moze ktos powiedziec, ze ... jaki posel takie miasto ... , a to juz bylaby niemalze obelga dla mieszkancow. Zdaje sie, ze jeden posel w danej sprawie glosowal za obwodnica, czy sie wstrzymal, nie pamietam. Ale jednak mozna. Chyba, ze sie Norbi boi, ze mu Tusek zciaganie dlugow ze szpitali ograniczy.
Sorry, ze tak ostro, ale takie zachowania jak "posla" (cudzyslow uzyty celowo) W. zakrawa na potepienie. Partykularne interesiki biora gore nad honorem, a dalej juz nic nie ma. Mozna bylo sobie przerwe w czsie posiedzenia zrobic, a nie pokazywac "Lubiniaszkom", ze sie ma ich gdzies.
"Dzięki internetowi dowiedziałem się, jak wielu idiotów jest na świecie" - St. Lem 1921-2006
To chyba oczywsite, ze chodzi o oboz polityczny skupiony wokol Raczynskiego, nie musisz rznac glupa. Odrazu przepraszam za taki jezyk, ale nieraz tak chyba trzeba.Soprano pisze:A takie tylko male pytanko, to ilu jest tych Raczynskich, bo Wojnarowskich to ze trzech wymienie, a z Raczynskich to znam tylko jednego (choc ponoc jakas Raczynska w szkole gdzies uczyla).GRIDD pisze:W Lubinie nie ma demokracji mamy za to Mediakracje. Wojnarowscy krecą, oboz Raczyńskiego też i tak w kółko Macieja.
GRIDD pisze:To chyba oczywsite, ze chodzi o oboz polityczny skupiony wokol Raczynskiego, nie musisz rznac glupa. Odrazu przepraszam za taki jezyk, ale nieraz tak chyba trzeba.Soprano pisze:A takie tylko male pytanko, to ilu jest tych Raczynskich, bo Wojnarowskich to ze trzech wymienie, a z Raczynskich to znam tylko jednego (choc ponoc jakas Raczynska w szkole gdzies uczyla).GRIDD pisze:W Lubinie nie ma demokracji mamy za to Mediakracje. Wojnarowscy krecą, oboz Raczyńskiego też i tak w kółko Macieja.
O! Czemu twierdzisz, ze rzne glupa. Po prostu wiem, ze nie mam wiedzy na kazdy temat, a jak czegos nie wiem to pytam, zeby na glupa nie wyjsc.
Logika moja prosta, nie mam zadnych lokalnych telewizji, nie specjalnie interesuje sie polityka, ale czasami jakies informacje jednak do mnie dotra (chocby z portali internetowych). I wiem, ze Wojnarowskich to mamy ze 3, w tym jeden posel, ktorego zona bez konkursu zostala wiceprezesem czegos tam, ze zona Borysa pracuje w jakies fundacji, na stanowisku prezesa (wczesniej byl nim Borys) i dostala kupe kasy, ze Czekajlow to w starostwie sporo pracuje (mowil Czekailo w wywiadzie, co se w internecie ogladalem) i tak pewnie mozna by jeszcze troche powymieniac, roznych lokalnych "rodzin".
Stad moje pytanie bylo zupelnie powazne, w swiecie wszechobecnego nepotyzmu, pewny bylem ze Raczynski tez sie rodzinka poobstawial, ale niestety czar prysl, bo ty pewnie o "mlodych gniewnych" pisales.
A klan Wojnarowskich nadal przy korycie...
===============================================
Grzegorz Schetyna podkreślał, żeby rozsądnie wybierać ludzi, którzy przez najbliższe cztery lata będą reprezentować Platformę, bo teraz najważniejsze w Lubinie i na Dolnym Śląsku będą wybory samorządowe: - One dadzą nam szansę, żebyśmy mogli rządzić sejmikiem, Urzędem Marszałkowskim, żebyśmy mogli też sięgnąć po władzę tam, gdzie jej nie mieliśmy. Schetyna zapowiedział także, że wybory samorządowe i wybory prezydenckie prowadzone będą w biurze krajowym partii jako jedna kampania. Na zjeździe pojawiło się 66 uczestników, którzy wybrali radę powiatu i zarząd. Wiceprzewodniczącymi zostali Norbert Wojnarowski, Piotr Borys i Bernard Langner. Na stanowisku przewodniczącego zarządu Norberta Wojnarowskiego zastąpił Marek Wojnarowski, który na pytanie o prawybory odpowiadał tak: - Ta idea sprawdziła się w kraju. Czy zrobimy je w Lubinie? Taki pomysł jest, czy go wdrożymy, trudno powiedzieć. W każdym razie nowy prezydent Lubina musi być człowiekiem, który pójdzie w kierunku współpracy i ugody. Zdaniem Marka Wojnarowskiego idealny kandydat Platformy w wyborach prezydenckich przeciwko Robertowi Raczyąskiemu powinien mieć jedną podstawową cechę - musi wygrać i jak zapowiada nowy przewodniczący, takiego człowieka będzie szukał. (mon)
źródło : http://miedziowe.pl//content/view/41273/78/
===============================================
Wojnarowski zastąpił Wojnarowskiego
30.03.2010. Radio Elka . Nowym przewodniczącym zarządu PO w powiecie lubiąskim został Marek Wojnarowski. Nowy zarząd i nowa rada zadecydują m.in. o kształcie list wyborczych czy o wyborze kandydata na prezydenta. Na wczorajszym powiatowym zjeździe partii pojawili się także Grzegorz Schetyna i Piotr Borys.Grzegorz Schetyna podkreślał, żeby rozsądnie wybierać ludzi, którzy przez najbliższe cztery lata będą reprezentować Platformę, bo teraz najważniejsze w Lubinie i na Dolnym Śląsku będą wybory samorządowe: - One dadzą nam szansę, żebyśmy mogli rządzić sejmikiem, Urzędem Marszałkowskim, żebyśmy mogli też sięgnąć po władzę tam, gdzie jej nie mieliśmy. Schetyna zapowiedział także, że wybory samorządowe i wybory prezydenckie prowadzone będą w biurze krajowym partii jako jedna kampania. Na zjeździe pojawiło się 66 uczestników, którzy wybrali radę powiatu i zarząd. Wiceprzewodniczącymi zostali Norbert Wojnarowski, Piotr Borys i Bernard Langner. Na stanowisku przewodniczącego zarządu Norberta Wojnarowskiego zastąpił Marek Wojnarowski, który na pytanie o prawybory odpowiadał tak: - Ta idea sprawdziła się w kraju. Czy zrobimy je w Lubinie? Taki pomysł jest, czy go wdrożymy, trudno powiedzieć. W każdym razie nowy prezydent Lubina musi być człowiekiem, który pójdzie w kierunku współpracy i ugody. Zdaniem Marka Wojnarowskiego idealny kandydat Platformy w wyborach prezydenckich przeciwko Robertowi Raczyąskiemu powinien mieć jedną podstawową cechę - musi wygrać i jak zapowiada nowy przewodniczący, takiego człowieka będzie szukał. (mon)

Ostatnio zmieniony 07 sie 2013, 17:28 przez NEVIL, łącznie zmieniany 1 raz.

dosc stary juz news, ale dobrze oddaje to co mysli pan posel
http://www.lubin.pl/aktualnosci,9602,posel_ma_juz_dosc_zarzutow_o_nepotyzm.html
http://www.lubin.pl/aktualnosci,9602,posel_ma_juz_dosc_zarzutow_o_nepotyzm.html
jak wiadac najlepsza obrona jest atakPoseł Norbert Wojnarowski zamierza poskarżyć się do Sejmowej Komisji Etyki Poselskiej. A wszystko za sprawą innego parlamentarzysty, Marka Suskiego z PiS, który już po raz kolejny wytknął lubinianinowi nepotyzm w KGHM.
no i wszystko jasne. Idealne tlumaczenie dla lemingowZdaniem posła PO, jego kolega z PiS myli fakty, ale tego lubinianin po raz kolejny nie zamierza prostować. Zamiast tego zdecydował zgłosić całą sprawę Sejmowej Komisji Etyki Poselskiej.
- Lubin to nie Warszawa. Mamy tutaj trzech głównych pracodawców: starostwo powiatowe, urząd miejski i KGHM wraz ze spółkami córkami, więc dla lubinianina to normalne, że jego rodzina pracuje w którejś z tych firm – przekonuje poseł Wojnarowski.
Maniak

Informacje
0 użytkowników